Hangszórókkal hívják imára a kölni muszlimokat a mecsetek müezzinjei péntekenként

2021 október 11., hétfő 17:33
4

Ezentúl péntek délutánonként hangszórókból szól majd a kölni mecset müezzinjének hangja, ahogy imára hívja a muszlimokat a német városban. A városvezetés és a helyi muszlim közösség egyezsége szerint a város 35 mecsetjének mindegyike legfeljebb 5 percig játszhatja a müezzin hangját pénteken dél és délután 3 között.

Az egyezség 2 évig él.

Kölnben épült meg 2018-ban Németország legnagyobb mecsetje is, a Kölni Központi Mecset, ami komoly ellenérzést váltott ki német szélsőjobboldali csoportokból, többen tüntettek a mecset megnyitása ellen is.

A Kölni Központi Mecset belseje Fotó: MESUT ZEYREK/Anadolu Agency via AFP

Henriette Reker, a város polgármestere a Twitteren azt írta, az imára hívás engedélyezése a tisztelet jele. A mecset hangjai Köln belvárosában vegyülnek majd a vasútállomás hangjaival és a kölni katedráliséival is, ami Észak-Európa legnagyobb gótikus temploma. A polgármester szerint ezek a hangok jelképezik azt a sokszínűséget, amit Kölnben nagyra értékelnek.

Németországban 4,5 millió muszlim él, ezzel a közösség az ország legnagyobb vallási kisebbsége. (al-Jazeera)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt