Hárman kaptak idén közgazdasági Nobel-díjat

TUDOMÁNY
2021 október 11., 10:52
photo_camera Fotó: CLAUDIO BRESCIANI/TT News Agency via AFP

David Card és a Guido Imbens-Joshua Angrist páros kapta hétfőn az idei közgazdasági Nobel-díjat.

A kanadai születésű, Egyesült Államokban dolgozó Cardot a munkagazdaságtan területén végzett empirikus kutatásai miatt ismerték el. A 90-es években Alan Kruegerrel közösen ő mutatta ki New Jersey-ben, hogy a közhiedelemmel ellentétben a minimálbér-emelés nem vezet munkanélküliséghez. 2015-ben mi is beszámoltunk egy másik, nagyszabású munkájáról: kollégáival együtt összeszedte a világon elérhető összes kutatási adatot az aktív munkaerő-piaci eszközök hatékonyságáról, hogy összevethetők legyenek egymással.

Ezen kívül foglalkozik a bevándorlás és a gazdaság összefüggéseivel, az oktatás, a munkaerőképzés és az egyenlőtlenségek kérdéseivel is.

A hollandiai származású Imbenst és az amerikai Angristot pedig az oksági összefüggések terén végzett munkájukért díjazták. Ők szintén az Egyesült Államokban élnek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.