Százezren tüntettek Lengyelországban az uniós tagság mellett

külföld
2021 október 11., 04:28
comments 3

Uniópárti tüntetéseket tartottak vasárnap Lengyelországban, a szervezők szerint több mint száz városban összesen százezren vonultak az utcákra.

photo_camera Tüntetés Krakkóban Fotó: BEATA ZAWRZEL/NurPhoto via AFP

Sokan attól tartanak, hogy a lengyel Alkotmánybíróság csütörtöki ítélete az ország kilépéséhez vezethet. A testület ugyanis kimondta, hogy az Európai Unió szerződéseinek egyes cikkei alkotmányellenesek. Ez megkérdőjelezi az európai integráció egyik alapelvét, miszernt az EU-s jog felsőbbrendű a nemzetihez képest.

A varsói tüntetésen felszólalt Donald Tusk is, az ellenzéki Polgári Platform vezetője, aki volt miniszterelnök és az Európai Tanács elnöke is. Arról beszélt, hogy a kormány azért szeretné kivezetni az országot az EU-ból, hogy lábbal tiporhassa a demokratikus játékszabályokat.

photo_camera Varsóban Donald Tusk is felszólalt Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

A kormánypárt, a PiS azt állítja, nincs kilépési terv, Morawiecki miniszterelnök viszont megvédte a bíróság döntését.

A lengyel állami média úgy számolt be az eseményekről, mintha a lengyel alkotmány ellen tüntettek volna. (AFP, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.