Koronavírus-számok Magyarországon 10/19/2022
Elhunytak + 118 Σ 47,798
Kórházban - 103 Σ 1,597
Fertőzöttek + 11,947 Σ 2,132,490
Tesztek 0 Σ 11,394,556
Oltottak 0 Σ 6,418,810
A legújabb trendek

Teljes kihasználtsággal működnek a székelyföldi covidosztályok

járvány
2021 október 11., 17:50
comments 10

Romániában legalább 15 ezer koronavírus-fertőzött van kórházban, köztük kb. 1500-an lélegeztetőgépen - derül ki az RTL Híradójából. A román egészségügy az összeomlás szélén áll, a bukaresti kórházak megteltek, egy megyei kórházban pedig annyira túlterheltté vált a hálózat, hogy elment az áram, így 10 percig a gépek helyett a személyzetnek kellett lélegeztetniük a betegeket.

A kórházba kerülő betegek túlnyomó többsége oltatlan, ezért is probléma, hogy Romániában európai szinten is alacsony az oltási hajlandóság. A lakosság kb. 30 százaléka van beoltva, Székelyföldön ennél még rosszabb az arány, 20 százalékos.

Az ország nemzetközi segítséget kért a krízis kezeléséhez. Magyarország is felajánlotta a segítségét, tervek is születtek arra, hogy a határmenti településekről magyar kórházakba szállítanák a koronavírus-fertőzötteket. Igaz, eddig egyetlen fertőzöttet sem szállítottak át a határon, Magyarország csak gyógyszert és lélegeztetőgépeket küldött Romániába.

A többségében magyarok lakta Hargita megye tisztifőorvosa, Tar Gyöngyi azt mondta, minden székelyföldi kórház covidosztályai szinte száz százalékos kihasználtsággal működnek, már olyan helyzetek is előfordulnak, amikor két beteg közül ki kell választani a fiatalabbat vagy azt, akinek valamilyen szempontból több esélye van a betegség túlélésére. Az ágyak általában akkor ürülnek, ha meghal egy beteg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt