Akkor is tovább nő a tengerek szintje, ha megáll a globális felmelegedés

klímaváltozás
2021 október 12., 18:11

Amerikai és német tudósok arra figyelmeztettek, hogy ha az emberiségnek sikerül is megállítani a globális felmelegedést az iparosodás beköszöntéhez képest 1,5 Celsius fokkal magasabb hőmérsékleten, a következő évszázadokban akkor is nőni fog a tengerek szintje, és félmilliárd ember otthonát mossa el.

Az Environmental Research Letters-ben megjelent tanulmány szerint egy olyan világban, ahol a hőmérséklet további fél fokkal meghaladja ezt a referenciaértéket, a mai városlakók közül további 200 millióan találnák magukat térdig a tengervízben, és még inkább ki lennének téve a pusztító viharoknak.

  • A legsúlyosabban Ázsia lesz érintett, ahol a 10 legveszélyeztetettebb nagyvárosból 9 található.
  • Banglades és Vietnam lakosságának több mint fele a hosszútávú dagályszint alá kerülne egy fokkal melegebb világban.
  • Kína, India és Indonézia beépített területei szintén veszélyben lennének a vízszintnövekedés miatt.

A tengerszint emelkedésére és a part menti városokat fenyegető veszélyre vonatkozó legtöbb előrejelzés az évszázad végéig szól, és a fél méterestől az ennek kevesebb mint kétszereséig terjed, attól függően, hogy milyen gyorsan sikerül csökkenteni a szén-dioxid-szennyezést.

De a kutatók szerint az óceánok vízszintje 2100 után még évszázadokig tovább fog emelkedni az olvadó jégtakarók, az óceán által elnyelt hő és a felmelegedő víz dinamikája miatt, függetlenül attól, hogy milyen mértékben sikerül csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását.

„A világ népességének kb. 5 százaléka él ma olyan szárazföldön, ami az emberi tevékenység által már a légkörbe juttatott szén-dioxid miatt várható vízszintemelkedés alatt fekszik”

– mondta el Ben Strauss, a Climate Central vezérigazgatója és vezető tudósa, a tanulmány vezető szerzője.

A több száz évig megmaradó szén-dioxid mai koncentrációja 50 százalékkal magasabb, mint 1800-ban, és a Föld felszíni átlaghőmérséklete máris 1,1 fokot nőtt, ez pedig elég ahhoz, hogy a tengerszintet végül közel 2 méterrel megemelje, akár két évszázad, akár 10 évszázad alatt – mondta Strauss.

A párizsi megállapodásban rögzített 1,5 fokos felmelegedési határérték, amit az országok a jövő hónapban Glasgowban megrendezendő COP26 klímacsúcson próbálnak majd betartatni, hosszútávon közel 3 méteres tengerszintemelkedést jelent.

Ha a szakemberek nem találják ki, hogyan lehet gyorsan és nagy mennyiségben szén-dioxidot eltávolítani a légkörből, a tanulmány szerint a tengerszint ilyen mértékű emelkedésében már csak az a kérdés, hogy mikor következik be.

De Strauss szerint nagy különbség van egy 1,5 fokos, a környezetszennyezést jelentősen csökkentő világ és egy 3-4 fokkal melegebb világ között. Azt mondta:

„Glasgow-ban és az évtized hátralévő részében lehetőségünk van arra, hogy segítsünk vagy eláruljuk a következő száz generációt.”

A 2015-ös párizsi egyezményben vállalt nemzeti szén-dioxidcsökkentési kötelezettségek teljesítése esetén a Föld 2100-ra még mindig 2,7 fokos felmelegedéssel számolhatna. Ha az üvegházhatású gázok visszaszorítására irányuló erőfeszítések meghiúsulnak, a hőmérséklet 4 fokkal vagy még többel nőhet a 19. század közepén mért szinthez képest.

Szánhúzó kutyák Grönlandon 2019. június 13-án.
photo_camera Illusztráció: Steffen Olsen/AFP

Ekkora felmelegedés hosszú távon 6-9 méterrel növelné a globális óceánok szintjét, és arra kényszerítené a most közel 1 milliárd embernek otthont adó városokat, hogy vagy hatalmas védműveket építsenek a tengerszint jövőbeli emelkedése ellen, vagy magasabban építsék újjá a városokat.

A 3 fokos forgatókönyv szerint a mai Kínában 200 millió ember által lakott terület kerülne víz alá, és a fenyegetés nem csak hosszútávú: erős vízvédművek nélkül már 80 éven belül is több 10 millió kínai városlakó otthona válhat lakhatatlanná.

„A 1,5 fokos felmelegedés még mindig pusztító tengerszint-emelkedéshez vezet, de a melegebb alternatívák sokkal rosszabbak. Rosszul állunk, de sosem késő jobbat tenni, és a különbség, amit elérhetnénk, óriási” – mondta Strauss.

A tudósok arra figyelmeztettek, hogy magasabb szintű felmelegedés esetén jelentősen megnő a jégtakarók visszafordíthatatlan olvadásának vagy a permafrosztban lévő természetes szén-dioxid- és metánraktárak kiszabadulásának veszélye.

A globális felmelegedés minél alacsonyabb szinten való korlátozása időt nyer számunkra az alkalmazkodáshoz. „Szinte biztos, hogy a tengerek szintje lassabban nő majd egy 1,5 vagy 2 fokkal melegebb világban” – mondta Strauss.

A tanulmány elkészítésében a Princeton Egyetem és a németországi Potsdam Institute for Climate Impact Research kutatói is részt vettek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.