Az első nap eredménye a járványügyi kérdéseinkre: 12-ből 0 válasz

járvány
2021 október 12., 10:31

Voltak ugyan kudarcaink korábban, de felemeltük a fejünket, és hétfőn belevágtunk a lehetetlenbe: hivatalos tájékoztatást kérünk a járványról.

Tegnap 12 olyan kérdést küldtük el a Koronavírus Sajtóközpontnak, aminek a megválaszolása nem tűnik atomtitoknak, de segíthet abban, hogy a közvélemény pontosabban lássa, milyen most és milyen lehet a járvány negyedik hulláma.

Egyikre sem kaptunk választ egy nap alatt.

Sebaj, próbálkozunk tovább, olyan nincs, hogy a Kovács Zoltán államtitkár szakmai segítségét élvező hivatalos kormányzati tájékoztatás ne adna alapos, kielégítő választ a járvánnyal kapcsolatos kérdésekre. Különösen most, hogy egyáltalán nincs lehetőség kérdezni a kormánynak tanácsokat adó szakembereket arról, hogy mi várható a mostani járványhelyzetben. (A nyilatkozatokhoz engedély kell, sajtótájékoztató pedig nincs.)

Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára és Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs online sajtótájékoztatója után 2020. június 17-én.
photo_camera Kovács Zoltán államtitkár és Müller Cecília országos tisztifőorvos Fotó: Botár Gergely/MTI/MTVA

Ma négy újabb kérdést küldtünk a Koronavírus Sajtóközpontnak:

 1. A harmadik oltásra vonatkozó ajánlásában hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Stratégiai Tanácsadó Szakértő Csoportja (SAGE) külön kiemelte a Sinopharmmal oltott 60 év felettieket, mint akiknél fontos az újabb emlékeztető oltás. Készül-e az operatív törzs arra, hogy a Sinopharmmal oltott idősek figyelmét felhívja a harmadik oltás szükségességére?
 2. Korábban többször hangsúlyozták, hogy két hétre lehet megbízhatóan előre látni, hogyan alakul a járványhelyzet. Mire számítanak, hány fertőzött, kórházban kezelt, lélegeztetőn lévő, elhunyt lesz két hét múlva?
 3. Kásler Miklós október hatodikán utasította a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményeket, amelyben az „elsődleges képzőhelyként megjelölt egészségügyi intézménybe” rendelte vissza az aneszteziológia és intenzív terápia szakképzésben foglalkoztatott rezidenseket és szakorvosjelölteket. Mi ennek az oka?
 4. Románia segítséget kért a koronavírus-krízis kezeléséhez. Átveszünk-e romániai koronavírusos betegeket, hogy magyar kórházakban folytatódjon a kezelésük? Ha igen, hány romániai beteget tudunk ellátni?

Ez pedig a hétfői tucat, amit elküldtünk újra:

 1. Milyen jelenleg az oltottak/nem oltottak aránya a kórházban ápolt koronavírus-fertőzöttek között?
 2. Milyen jelenleg az oltottak/nem oltottak aránya a lélegeztetőgépen lévő koronavírus-fertőzöttek között
 3. Milyen volt az oltottak/nem oltottak aránya az elmúlt egy hónapban a koronavírus hivatalos áldozatai között?
 4. Milyen terveik vannak az átoltottság növelésére?
 5. Miért ilyen magas a lélegeztetőgépen lévők aránya a regisztrált új fertőzöttek, illetve a kórházban kezeltekhez képest?
 6. A járvány negyedik hullámának felfutásása közben miért nem növelik a tesztek számát, különösen akkor, amikor folyamatosan nő az összes vizsgálaton belül a pozitív esetek aránya?
 7. A Magyar Tudományos Akadémia augusztus 27-én javaslatokat tett a járvány negyedik hulláma elleni felkészülésre. Ebben egyebek között javasolták a védettségi igazolvány és a maszkviselés előírását a nagyobb tömeget fogadó, elsősorban zárt terű események látogatásához. Mi indokolta, hogy a vadászati világkiállítás felmentést kapott a járványügyi szabályok alól, és a szervezők szerint több mint egymillió ember védettségi igazolvány és maszk nélkül látogathatta az eseményt?
 8. Milyen helyzetben, milyen járványadatoknál állhat vissza az a helyzet, hogy szigorítani kell a védettségi igazolvány használatát?
 9. Milyen helyzetben, milyen járványadatoknál javasolják a maszkhasználat szigorítását a tömegközlekedésben, zárt helyeken?
 10. Mi lehet az oka, hogy több mint 200 ezren nem vették fel a második oltást?
 11. Mikor tervezik visszaállítani a hétvégi adatszolgáltatást a járványról?
 12. A járvány erősödésével lesz-e lehetőség az ilyen típusú kérdéseinkre választ kapni?

Ha van javaslatod, írd meg kommentben vagy küldd el a megirom@444.hu címre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.