Estére meg is jelent a határozat, amivel Orbán leállította a külföldi földek megszerzésére kitalált tőkealapot

POLITIKA
2021 október 12., 18:18
comments 4

Már meg is jelent a kedd esti Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, amivel Orbán Viktor a szlovák kormány nyomására visszavonta a Termőföld Magántőkealap létrehozásáról szóló nyári döntését. Az eredeti tervek szerint ebbe azért tettek volna 100 milliárd forintnyi közpénzt, hogy termőföldeket vegyen a kelet-közép-európai régióban, amikkel majd a hazai mezőgazdasági vállalkozások nemzetközi terjeszkedését segítették volna.

Orbán Viktor, Csányi Sándor, Mészáros Lőrinc és Fazekas Sándor (Alcsútdoboz, 2014. november)
photo_camera Orbán Viktor hazai mezőgazdasági vállalkozók társaságában Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Azonban a jelek szerint a szomszédos országok vezetőinek elfelejtettek szólni, hogy nagy arányban vennének a földjeikből. Ebből a múlt héten Szlovákiában belpolitikai botrány is lett, ami után először a szlovák külügyminiszter kérdezett rá Szijjártónál, hogy egy ilyen tervről miért a sajtóból kell értesülniük, majd hétfőn Eduard Heger szlovák miniszterelnök is tárgyalt Orbán Viktorral a földvásárlásokról. Másnap, azaz kedden Orbán egy levelet küldött a szlovák miniszterelnöknek arról, hogy visszavonják azt a határozatát, amely a környező országokban való földvásárlásról szólt. Ez történt meg a kedd este megjelent határozattal.

photo_camera Forrás: Magyar Közlöny 2021. évi 189. szám

Ebben elrendelik, hogy az erre a célra átadott forrásokat ne használják fel a tőkealap létrehozására, annak elköltéséről később határoznak. Kérdésünkre a Külgazdasági és Külügyminisztérium annyit közölt, hogy „Szijjártó Péter és Ivan Korcok a legutóbbi pozsonyi tárgyaláson megállapodtak abban, hogy a vegyes bizottsági rendszert használják arra, hogy ezeket a programokat a továbbiakban közös megállapodás alapján folytassák”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.