Szlovák nyomásra Orbánék leállítják 140 milliárdos földvásárlási akciójukat a környező országokban

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
2021 október 12., kedd 11:56
14
  • A múlt héten belpolitikai botrányt okozott Szlovákiában, hogy a magyar kormány egy 143 milliárdos tőkelalappal vett volna termőföldeket a környező országokban, például Szlovákiában.
  • Ezt a szlovák külügyminiszter először Szijjártó Péternek nehezményezte, majd hétfőn Orbán Viktor is tárgyalt a tőkealapról a szlovák miniszterelnökkel.
  • Végül a magyar kormány megígérte, hogy visszavonja a tőkelap létrehozásáról szóló határozatot.

Orbán Viktor még a nyár közepén írta alá azt a kormányrendeletet, ami szerint szeptember végéig létre kell hozni a Termőföld Magántőkealapot, aminek a célja, hogy termőföldeket vegyen a kelet-közép-európai régióban. Ezzel teremtenék meg „a hazai mezőgazdasági vállalkozások nemzetközi terjeszkedésének alapjait”.

A tőkealapba rengeteg pénzt tolt volna a magyar állam. Az alapkezelőt Szijjártó választhatta volna ki, akin keresztül 400 millió euró (~143,8 milliárd forint) keretösszeggel alakulhatott volna meg Termőföld Magántőkealap.

Ennek a pénznek a 70 százalékát, azaz 280 millió eurót (~ 100 milliárd forintot) a magyar állam biztosítja a költségvetésből. A tőkelalap alapítói határozatát az állami tulajdonú Eximbank adta volna ki. Az állami banknak egyébként több tőkealapja is van, és előfordult már, hogy Rogán Antal ismerősei lettek az alapkezelők.

Azóta a 143 milliárdos tőkealap körül nagy volt a titkolózás, a 444 erre vonatkozó kérdéseire a magyar külügyminisztérium augusztus óta egyszerűen nem válaszolt, informálisan csak annyit tudtunk meg, hogy a választásokig inkább kerülik a ilyen kényes témákat. A szeptember 30-án megjelent Hivatalos Értesítőben Szijjártó Péter annyit rendelt el, hogy a Termőföld Magántőkealap létrehozásával és az alapítói jognyilatkozatok megtételével kapcsolatos ügyekben Magyar Levente parlamenti államtitkár helyettesíti.

Elfelejtettek szólni a szomszédoknak, hogy buli lesz

Azonban a múlt héten Szlovákiában a kormányoldal és az ellenzék is tiltakozni kezdett az ellen, hogy a magyar kormány jelentős mennyiségű szlovákiai termőföldet vegyen. Az ellenzék rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett, a külügyminisztérium törvénnyel akadályozta volna meg a felvásárlást. Robert Fico volt miniszterelnök pénteken már arról beszélt, hogy „Orbán úgy viselkedik, mint az a ragadozó, amely kiszimatolt egy öreg és sánta őzet”. Ugyanakkor a korábban magyarellenes Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetője Andrej Danko kiállt Orbán Viktor mellett, mert szerinte „nyugati ellenségek” támadják Magyarországot és Szlovákiát is.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt