Lelkendezve sorolja Dobrev híveit a Fidesz pártlapja

Média
2021 október 12., 10:12
Magyar Nemzet, 2021. október 12.
photo_camera Magyar Nemzet, 2021. október 12. Fotó: mno.hu / screenshot

Első látásra váratlan helyen talált támogatóra a Demokratikus Koalíció, azaz Gyurcsány Ferenc pártjának kampánya: a Fidesz pártlapja, a Magyar Nemzet címlapon számol be arról, hogy Dobrev Klára miniszterelnök-jelölt mögött sorra állnak ki a baloldali politikusok.

A Nemzet emlékeztet, hogy Karácsony Gergely főpolgármester visszalépésekor ugyan Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester támogatására szólította fel híveit, nem mindenki követte őt, és több baloldali prominens is inkább Dobrev felé húz.

És már sorolja is a Fidesz-lap, hogy ki mindenkiről van szó: Demszky Gábortól kezdve Barabás Richárdon át Gajda Péter és Horváth Csaba MSZP-s polgármesterekig, és szépen egymás után idézik is a volt és aktív politikusokat, ahogy a DK jelöltjét méltatáják és támogatásukról biztosítják.

„Baloldali ember vagyok, egy magyar szociáldemokrata. […] Én 84 százalékot szereztem. Márki-Zay mozgalma az ellenfél jelöltjét támogatta. Az én döntésem ebből a szempontból világos” – idézi a Nemzet Hiller Istvánt, az MSZP politikusát a Népszavából (!).

Még Gőgös Zoltán, az MSZP Veszprém Megyei Területi Szövetségének elnökét is előásta a Nemzet, pedig róla a baloldali lapok is alig tettek említést.

Aztán jön a holdudvar. Kiderül, hogy támogatja Dobrevet a balatonhenyei gigabirtok mentén NER-közelbe sodródott egykori Bajnai-miniszter, Oszkó Péter, és hirtelen pozitív színben tűnik fel a lap hasábjain Vásárhelyi Mária szociológus és Fischer Iván karmester is, akik a Facebookon méltatták Dobrevet. Tamás Gáspár Miklóstól már csak annyi fért be, hogy szerinte Márki-Zay Péter homofób, antifeminista és cigányellenes.

Márki-Zay támogatóiról szót sem ejt a Nemzet, pedig belőlük is van szép számmal. El is kezdtük gyűjteni a két jelölt mögött felsorakozó politikusokat és közéleti szereplőket ebben a cikkben.

A jelenség persze csak első blikkre vagy a közéletet távolról követők számára lehet csak meglepő: a Fidesz-kampány számára Dobrev sokkal kedvezőbb jelöltnek látszik Márki-Zaynál, mert a DK-s jelölt győzelme esetén a kormány tovább építeheti a gyurcsányozós kampányt, és az előzetes várakozások szerint a DK jelöltjének - Gyurcsány Ferenc magas elutasítottsága miatt - kevesebb esélye látszik arra, hogy bizonytalan szavazókat is elvigyen választani 2022 tavaszán.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.