Helyzetjelentés a járványügyi kalandunkról: 16 kérdésnél járunk, egyikre sem válaszoltak semmit sem

járvány
2021 október 13., 11:46

Lelkesedésünk nem csappan, csak az acél lehet megtörni, minket nem. Hétfőn küldtünk egy tucat kérdést a Koronavírus Sajtóközpontnak olyan témákról, amik szerintünk fontosak jelenleg a járványról. Ezekre egyelőre nem jött válasz, ahogy arra a négyre sem, amiket kedden küldtünk.

Vagyis két nap után egyelőre 16-0 oda, de lehet, hogy postán küldték el a válaszokat, biztosan megjönnek majd.

Addig küldünk újabb három kérdést:

  1. Miért nem közlik, hogy a kórházakban/lélegeztetőn lévők/elhunytak között milyen arányban voltak oltottak és nem oltottak?
  2. Zacher Gábor a Portfoliónak nyilatkozva azt mondta, hogy az egymás között információcseréből az derül ki, hogy az intenzív osztályra kerülő minden 5. nem oltott betegre jutott egy beoltott páciens. Megfelel-e ez az országos adatoknak?
  3. Orbán Viktor áprilisban azt nyilatkozta, hogy 7 millió oltott lesz május közepére, ehhez képest még a 6 milliót sem értük el. Milyen oltottsági arányt céloz meg jelenleg a magyar oltási program?

Az előzőek pedig ezek voltak:

  1. A harmadik oltásra vonatkozó ajánlásában hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Stratégiai Tanácsadó Szakértő Csoportja (SAGE) külön kiemelte a Sinopharmmal oltott 60 év felettieket, mint akiknél fontos az újabb emlékeztető oltás. Készül-e az operatív törzs arra, hogy a Sinopharmmal oltott idősek figyelmét felhívja a harmadik oltás szükségességére?
  2. Korábban többször hangsúlyozták, hogy két hétre lehet megbízhatóan előre látni, hogyan alakul a járványhelyzet. Mire számítanak, hány fertőzött, kórházban kezelt, lélegeztetőn lévő, elhunyt lesz két hét múlva?
  3. Kásler Miklós október hatodikán utasította a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményeket, amelyben az „elsődleges képzőhelyként megjelölt egészségügyi intézménybe” rendelte vissza az aneszteziológia és intenzív terápia szakképzésben foglalkoztatott rezidenseket és szakorvosjelölteket. Mi ennek az oka?
  4. Románia segítséget kért a koronavírus-krízis kezeléséhez. Átveszünk-e romániai koronavírusos betegeket, hogy magyar kórházakban folytatódjon a kezelésük? Ha igen, hány romániai beteget tudunk ellátni?
  5. Milyen jelenleg az oltottak/nem oltottak aránya a kórházban ápolt koronavírus-fertőzöttek között?
  6. Milyen jelenleg az oltottak/nem oltottak aránya a lélegeztetőgépen lévő koronavírus-fertőzöttek között?
  7. Milyen volt az oltottak/nem oltottak aránya az elmúlt egy hónapban a koronavírus hivatalos áldozatai között?
  8. Milyen terveik vannak az átoltottság növelésére?
  9. Miért ilyen magas a lélegeztetőgépen lévők aránya a regisztrált új fertőzöttek, illetve a kórházban kezeltekhez képest?
  10. A járvány negyedik hullámának felfutásása közben miért nem növelik a tesztek számát, különösen akkor, amikor folyamatosan nő az összes vizsgálaton belül a pozitív esetek aránya?
  11. A Magyar Tudományos Akadémia augusztus 27-én javaslatokat tett a járvány negyedik hulláma elleni felkészülésre. Ebben egyebek között javasolták a védettségi igazolvány és a maszkviselés előírását a nagyobb tömeget fogadó, elsősorban zárt terű események látogatásához. Mi indokolta, hogy a vadászati világkiállítás felmentést kapott a járványügyi szabályok alól, és a szervezők szerint több mint egymillió ember védettségi igazolvány és maszk nélkül látogathatta az eseményt?
  12. Milyen helyzetben, milyen járványadatoknál állhat vissza az a helyzet, hogy szigorítani kell a védettségi igazolvány használatát?
  13. Milyen helyzetben, milyen járványadatoknál javasolják a maszkhasználat szigorítását a tömegközlekedésben, zárt helyeken?
  14. Mi lehet az oka, hogy több mint 200 ezren nem vették fel a második oltást?
  15. Mikor tervezik visszaállítani a hétvégi adatszolgáltatást a járványról?
  16. A járvány erősödésével lesz-e lehetőség az ilyen típusú kérdéseinkre választ kapni?

Ha van javaslatod, hogy mit kérdezzünk még, írd meg kommentben vagy küldd el a megirom@444.hu címre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.