Bebetonozás a négyzeten: Karas Monika lemondása nemcsak a médiahatóságnál, de az ÁSZ-nál is segít pozícióban tartani Orbán hatalmi gépezetét

POLITIKA
2021 október 15., 18:13
comments 30

Nagyobb fideszes játék része lehet, hogy Karas Monika lemondott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, egyben a Médiatanács elnöki posztjáról.

photo_camera Karas Monika interjút ad. Fotó: Botos Tamás / 444

Mint a 24.hu információja alapján megírtuk, a Fidesz által pozícióba emelt Karas Mónika 9 éves mandátuma jövő szeptemberben, vagyis már a választások után járna le. Azzal, hogy Karas lemond, lehetőséget ad Orbánéknak, hogy még ebben a ciklusban, kétharmados többséggel állítsanak új embert a Médiatanács élére, 2030-ig szóló mandátummal.

Nagyon nem vacakoltak az indoklással, Karas a lemondását új szakmai kihívások keresésével indokolta. Utóda Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora lehet.

A közszolgálati híradó már tudni véli, hogy Karas hol találta meg az új szakmai kihívásokat. Információik szerint az Állami Számvevőszék alelnökeként folytatja.

Ami érdekes választás, mert az Állami Számvevőszék elnökének, az egykori fideszes országgyűlési képviselő Domokos Lászlónak is jövőre, 2022. július elején jár le a 12 éves mandátuma.

Esélyes tehát, hogy a választás előtt még ő is talál új kihívásokat.

De akár maradhat is: az ÁSZ elnökét csak kétharmaddal lehet megválasztani, és az alaptörvény „ha újraválasztására nem kerül sor, az Állami Számvevőszék elnöke megbízatásának lejárta után mindaddig hivatalában marad, amíg az Országgyűlés az Állami Számvevőszék új elnökét meg nem választja.”

De van másik lehetőség is. A kormánytöbbség idén nyáron meglepő módon egy salátatörvényben módosította az Állami Számvevőszék vezetési rendjét. Eddig az ÁSZ-elnöknek egy helyettese lehetett. A mósodítás lehetővé teszi, hogy Domokos kinevezzen a mostani alelnök, Holman Magdolna mellé még egy alelnököt.

A módosítás indokolása: „az Állami Számvevőszék elnökének munkájának elősegítése, az Állami Számvevőszék működésének még hatékonyabbá tétele érdekében, hasonlóan más uniós tagállamokhoz”.

Domokos mindeddig nem élt a nyáron megnyitott lehetőséggel, de ezek szerint az új kihívásokat kereső, a médiairányítás csúcsát majdnem egy évvel mandátuma lejárta előtt elhagyó Karas lehet az új alelnök. Az ÁSZ-elnök 12 évre, vagyis 2033-ig nevezheti ki az új alelnököt. És igen, az alelnökök feladata az elnök helyettesítése is, az elnök által meghatározott rendben.

Az Állami Számvevőszéknek számos fontos feladata van/lenne a közpénzek felhasználásának ellenőrzésében. Egyebek között a pártok működését is felügyelik, a Jobbikra például súlyos, 660 millió forintos büntetést szabtak ki 2017 decemberében, a választási kampány megkezdése előtt.

2010-ben a kormányra lépő Fidesz egyik első, egyben legvitatottabb intézkedése volt, hogy az állam pénzügyeinek legfontosabb ellenőrző szervezete élére nem komoly szakmai múlttal, tekintéllyel rendelkező pártfüggetlen szakembert állított (az ÁSZ korábbi elnökei, Hagelmayer István és Kovács Árpád ilyenek voltak), hanem egy alig ismert pártkatonát, a Fidesz Békés megyei választmányi elnökét, Domokos Lászlót. Az intézkedés értelme ma már jól látszik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.