Mégsem kell az összes covidgyanús beteget tesztelniük a háziorvosoknak

Egészségügy
2021 október 15., 14:57
comments 2

A háziorvosok dönthetik el, hogy a tüneteket mutató betegek közül kinél tartják indokoltnak a háziorvosi rendelőben végzendő gyorstesztet, illetve kinél tartják szükségesnek a továbbra is rendelkezésre álló statikus mintavételi pontokon történő PCR-teszt elvégzését - közölte az atv.hu kérdésére a Koronavírus Sajtóközpont.

A döntésnél a beteg tüneteit, oltottságát, fertőzésen való átesettségét és a járványügyi körülményeket kell szem előtt tartaniuk.

Délelőtt a Népszava cikke alapján írtuk meg, hogy a háziorvosok tiltakozásba és aláírásgyűjtésbe kezdtek, miután az operatív törzs elrendelte, hogy a felső légúti tünetekkel orvoshoz fordulók mindegyikénél végezzék el az antigén gyorstesztet a rendelőjükben.

A délelőtti információk szerint orvosoknak a jövő héttől kellene elkezdeniük a hozzájuk érkező napi betegek gyorstesztelését, amihez elvileg tesztet és plexi arcvédőt kapnak, de az aláírásgyűjtést kezdeményezők szerint se eszközük, se megfelelő körülményeik nincsenek a tesztelésre. Emellett a járványügyi protokoll szerint egy-egy pozitív minta után az egész rendelőt és várót fertőtleníteniük kellene.

A Koronavírus Sajtóközpont azt írta az atv.hu-nak, hogy hamarosan megjelenik az új eljárásrend, ami tartalmazni fogja, hogy nem kötelező a betegek tesztelése. Közölték, hogy “a légúti tünetekkel rendelkező páciensek főszabály szerint továbbra előzetesen telefonon jelentkeznek háziorvosuknál, aki ezt követően tudja megszervezni ellátásukat, szükség esetén rendelői betegvizsgálatukat”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.