Tízezrek vonultak fel Rómában a szélsőjobboldal betiltásáért

külföld
2021 október 16., 17:37
comments 1

Több tízezer ember, sőt a szervező szakszervezetek szerint közel 200 ezer ember vonult fel szombaton Rómában, követelve, hogy tiltsák be a szélsőjobboldali szervezeteket, mindenek előtt az Új Erő (Forza Nouva) neofasiszta szervezetet.

Olasz lapok nagyjából 50 ezresre tették a tömeg nagyságát. A tüntetésre 800 busszal és 10 különvonattal vitték az embereket az ország különböző pontjairól. A felvonulók molinóin a "Soha többé fasizmust!" felirat volt olvasható.

A megmozdulásra egy héttel azután került sor, hogy erőszakba torkollt az oltási igazolvány kötelezővé tétele miatti tüntetés az olasz fővárosban, és a neofasiszta szervezetek megtámadták a baloldali szakszervezetek székházát is.

„Nem csak a fasiszta squadrismónak kell választ adnunk, mert ez a tér mindazokat jelképezi, akik változást akarnak az országban, akik elutasítják a politikai erőszakot" - mondta beszédében Maurizio Landini, az Olasz Általános Munkás Konföderáció (CGIL) baloldali szakszervezeti szövetség főtitkára a San Giovanni in Laterano téren.

A múlt szombati tiltakozás és a CGIL székházának megtámadása után a neofasiszta FN több vezetőjét őrizetbe vették. Az Olasz Munkás Szakszervezetek Konföderációjának (CISL) főtitkára, Luigi Sbarra szombaton azonban arról beszélt, ez kevés, a neofasiszta és a neonáci szervezeteket be kell tiltani.

A kormányzó Demokrata Párt szombaton bejelentette: már százezren írták alá az általuk kezdeményezett petíciót, amely arra szólítja fel az olasz törvényhozást, hogy tiltsa be a szélsőjobboldali szervezeteket. (MTI via DPA / AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.