Márki-Zay Péter megnyerte az ellenzéki előválasztást

POLITIKA
2021 október 17., 18:17
comments 18

A szavazatok 60 százalékának összeszámlálása után Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció jelöltje elismerte a vereségét. Ekkor Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester a szavazatok 58 százalékát tudhatta magáénak az ellenzéki előválasztáson. Matematikailag Dobrev még utolérhette volna ellenfelét, a gyakorlatban azonban nem maradt már erre esély.

Márki-Zay egy kivételével az összes budapesti választókerületet elvitte – nagy részüket nagy különbséggel –, és a vidéki megyék közül is övé lett Csongrád, Vas, Győr-Moson-Sopron, Bács-Kiskun és Békés.

Az ellenzéki előválasztás első fordulójában Dobrev Klára végzett az első helyen 35 százalékkal, a második Karácsony Gergely lett 27-tel, Márki-Zay pedig harmadik 20-szal. A hódmezővásárhelyi polgármester eredménye meglepetésnek számított, azóta pedig fokozatosan tovább növelte a népszerűségét, és elérte, hogy Karácsony Gergely főpolgármester, az MSZP és a Párbeszéd jelöltje lépjen vissza a javára. Az előválasztásban részt vevők többsége a jelek szerint arra jutott, hogy valóban Márki-Zay lehet az az ember, aki a 2022-es parlamenti választásokon legyőzheti Orbán Viktort. A második fordulóban közel 30 ezerrel többen szavaztak, a legtöbb helyen a győztest többen választották, mint az első körben őt és Karácsony Gergelyt együttvéve.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.