Márki-Zay Péter megnyerte az ellenzéki előválasztást

POLITIKA
2021 október 17., 18:17
comments 18

A szavazatok 60 százalékának összeszámlálása után Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció jelöltje elismerte a vereségét. Ekkor Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester a szavazatok 58 százalékát tudhatta magáénak az ellenzéki előválasztáson. Matematikailag Dobrev még utolérhette volna ellenfelét, a gyakorlatban azonban nem maradt már erre esély.

Márki-Zay egy kivételével az összes budapesti választókerületet elvitte – nagy részüket nagy különbséggel –, és a vidéki megyék közül is övé lett Csongrád, Vas, Győr-Moson-Sopron, Bács-Kiskun és Békés.

Az ellenzéki előválasztás első fordulójában Dobrev Klára végzett az első helyen 35 százalékkal, a második Karácsony Gergely lett 27-tel, Márki-Zay pedig harmadik 20-szal. A hódmezővásárhelyi polgármester eredménye meglepetésnek számított, azóta pedig fokozatosan tovább növelte a népszerűségét, és elérte, hogy Karácsony Gergely főpolgármester, az MSZP és a Párbeszéd jelöltje lépjen vissza a javára. Az előválasztásban részt vevők többsége a jelek szerint arra jutott, hogy valóban Márki-Zay lehet az az ember, aki a 2022-es parlamenti választásokon legyőzheti Orbán Viktort. A második fordulóban közel 30 ezerrel többen szavaztak, a legtöbb helyen a győztest többen választották, mint az első körben őt és Karácsony Gergelyt együttvéve.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt