130 milliárdos költségvetéssel mehet neki a választási évnek a közmédia

2021 október 19., kedd 15:49
1

Az NMHH jövő évi költségvetéséről szóló törvényjavaslata szerint összesen 130,141 milliárd forintból gazdálkodhat 2022-ben, az országgyűlési választások évében az MTVA. Ez közel 13 milliárd forinttal több, mint az idei költségvetés.

A törvényjavaslatot hétfőn nyújtotta be a parlamentnek a Költségvetési Bizottság.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 48,8 milliárd forintot kap jövőre, míg a Médiatanács 695 millió forinttal számolhat. A javaslatot még idén megszavazza az Országgyűlés.

A törvényjavaslatot a Telex vette észre, és a lap azt is felidézi, hogy az MTVA költségvetése évek óta rohamtempóban nő. Míg a 2010-es kormányváltás után 64 milliárd forintot szavaztak meg a következő évre, mostanra ez az összeg megduplázódott. Az idei évnek 117,71 milliárd forinttal vágott neki a közmédia.

A lap szerint mivel jövőre választási év lesz, nagy valószínűséggel ez az összeg még nőni is fog. A 2018-as országgyűlési választás évében kiugró volt a különbség a tervezett és teljesített összeg között. 80,9 milliárd forintot szavazott meg arra az évre a parlament, de 97,7 milliárd forint lett a végösszeg.

A költségvetési javaslatot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke állítja össze. A hatóság elnöke, Karas Monika pár napja mondott le, így az utódját még a jelenlegi, fideszes többségű országgyűlés választhatja meg. A közszolgálati híradó szerint Karas az Állami Számvevőszék alelnökeként folytatja a munkáját, a Médiahatóság élére pedig Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora kerül majd.

Karas lemondása egy nagyobb fideszes játék része lehet, ami nemcsak a médiahatóságnál, de az ÁSZ-nál is segít pozícióban tartani Orbán hatalmi gépezetét. Erről itt írtunk bővebben.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt