Hiába vitáztak, nem látszik a megoldás a lengyel kormány és az Európai Bizottság konfliktusára

külföld
2021 október 19., 15:46
comments 1

Az Európai Parlamentben csapott össze Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, a lengyel jogállamiságról tartott vitanapon. A bizottság elnöke arról beszélt, hogy a lengyel kormány és alkotmánybíróság az Európai Unió egységét és közös értékeit fenyegeti, a lengyel kormány feje pedig zsarolással vádolta Brüsszelt, és azzal, hogy túllép a hatáskörén és a tagállamok beleegyezése nélkül próbál egy európai szuperállamot kialakítani. A verbális pofozkodáson kívül viszont nem igazán haladt valamilyen megoldás felé az Európai Unió és a lengyel kormány Magyarországot is érintő konfliktusa.

Az EU alapjait rázó konfliktus

Az európai intézmények és a lengyel kormány közötti vita már jó ideje tart, és folyamatosan eszkalálódik, egészen addig, hogy Morawieckinek az Európai Parlamentben már nagyon határozottan kellett cáfolnia, hogy Lengyelország esetleg kilépne az EU-ból. Ahhoz viszont ragaszkodna a magyar kormánnyal nagyon jó viszonyban lévő, sok szempontból annak lépéseit mímelő lengyel kormány, hogy az EU ne akarjon beleszólni abba, hogyan alakítja át teljesen saját ideológiai és hatalmi szempontjai szerint a lengyel társadalmi és politikai intézményrendszert.

A konfliktus onnan indult, hogy a lengyel kormány 2017-től komoly igazságügyi reformokat akart bevezetni, nagy kormányzati nyomás és ellenőrzés alá vonva a lengyel bíróságokat. A reformban több meredek lépés is szerepelt, többek között az, hogy az igazságügyi miniszter indoklás nélkül is leválthassa a bíróságok elnökeit, hogy politikai kinevezettekkel töltsék fel az országos igazságszolgáltatási tanácsot, és hogy lecserélnék a Legfelsőbb Bíróság tagjainak nagy részét. A javaslatok a komoly nemzetközi és hazai tiltakozások ellenére átmentek a lengyel törvényhozás mindkét házán, és bár Andrzej Duda elnök több törvényt is megvétózott, még bőven maradt az igazságügyi reformnak olyan eleme, amely miatt az EU intézményei kifogást emeltek.

photo_camera A lengyel igazságügyi reform elleni tüntetők 2021 januárjában. Fotó: BEATA ZAWRZEL/NurPhoto via AFP

A legfontosabb EU-s kifogás az úgynevezett fegyelmi kamarák létrehozása volt, amely lényegében a bírók politikai ellenőrzésére szolgálna. Ez adta meg a legújabb lökést a konfliktusnak: az Európai Bíróság megállapította, hogy a fegyelmi kamarák létrehozása ellentétes az uniós joggal, az Európai Bizottság pedig 2019 őszén kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelországgal szemben a kamarák miatt. Idén szeptemberben pedig a bizottság arra kérte az Európai Bíróságot, hogy bírságolja meg a lengyel kormányt minden egyes nap után, ameddig nem vonja vissza a fegyelmi kamarákról szóló törvényt. Morawiecki erre a lengyel alkotmánybírósághoz fordult, hogy vizsgálják meg, az Európai Uniónak van-e jogalapja a törvény visszavonását követelni. Október elején az alkotmánybírók előálltak a váratlan ítélettel: arra jutottak, hogy több uniós jogszabály is szembemegy a lengyel alkotmánnyal. Ezzel lényegében azt mondták ki, hogy a lengyel alkotmány a jogi hierarchiában az uniós alapszerződés fölött áll. És bár jogtudósok és politikusok még vitatkoznak arról, hogy mennyire durva állítás ez az unió jogrendszerére nézve, Brüsszelben eléggé elterjedt az a nézet, hogy a döntés alapjaiban forgatja fel az unió jogi hierarchiáját, és ezen keresztül egész működését.

Von der Leyen és a három lehetséges válasz

Legalábbis az biztos, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így látja, hiszen az Európai Parlamentben kedden arról beszélt, hogy a lengyel alkotmánybírók döntése alapjaiban kérdőjelezi meg az Európai Unió jogi rendszerének egységét. Mint mondta, csak egy közös jogrend biztosíthatja az EU-s állampolgároknak az egyenlő jogokat, a jogbiztonságot, a tagállamok közötti kölcsönös bizalmat, és így a közös uniós politikákat. A lengyel kormány jogállamiságot fenyegető lépéseit pedig az EU közös értékeire mért támadásnak és kihívásnak nevezte.

Nem hagyhatjuk, és nem is fogjuk hagyni, hogy a közös értékeinket veszélybe sodorják.- mondta von der Leyen, aki szerint a bizottság a lépéseivel a lengyel embereket is védi. Mint mondta, a lengyel kormány sokat kritizált lépései gyengítik az igazságszolgáltatás védelmét, független bíróságok nélkül csökken a lengyel állampolgárok jogainak védelme, így pedig veszélybe kerülnek az alapvető jogaik. A bizottság elnöke szerint a rendszerváltáskor a lengyel emberek demokráciát, sajtó- és szólásszabadságot akartak, és azt, hogy véget érjen a korrupció, hogy megválaszthassák a kormányukat, és hogy a jogaikat független bíróságok védjék. "Európa ezt jelenti, Európa ezért áll ki, a lengyel alkotmánybíróság döntése viszont mindezt kétségbe vonja."

photo_camera Ursula von der Leyen beszél, a háttérben Morawiecki hallgat Fotó: RONALD WITTEK/AFP

Ursula von der Leyen arról beszélt, hogy a bizottság nagyon alaposan tanulmányozza a lengyel döntést, és mérlegeli, hogy milyen lépéseket tegyenek. Mint mondta, három lépés tűnik lehetségesnek:

  • A bizottság újabb kötelezettségszegési eljárást indít Lengyelországgal szemben,
  • 7. cikkely szerinti eljárást indít, amelynek végén Lengyelország elveszítheti a szavazati jogát az Európai Tanácsban,
  • vagy alkalmazza a jogállamisági mechanizmust, megvonva ezzel a lengyel kormányt akár 36 milliárd euró forrástól.

Az első két lépéssel már próbálkozott Brüsszel, inkább kevesebb, mint több eredménnyel, a jogállamisági mechanizmust viszont még nem alkalmazta, bár január óta megtehetné. Didier Reynders igazságügyi biztos hétfőn arról beszélt, hogy napokon vagy heteken belül alkalmazhatják a mechanizmust, von der Leyen viszont ezzel kapcsolatban semmit nem jelentett be, hiába várták sokan ezt az EP ülésén.

Politikai zsarolás és a lopakodó szuperállam

Ugyan Marius Morawiecki hétfőn még békülékeny hangvételben írt levelet az EU vezetőinek, biztosítva őket arról, hogy a lengyel kormány tiszteletben tartja az uniós jogszabályokat, a lengyel alkotmánybíróság döntése pedig semmi komolyat nem jelent, csak egy dialógus kezdete, kedden az EP-ben már sokkal erélyesebben állt ki a lengyel kormány eddigi álláspontja mellett. A lengyel kormányfő arról beszélt, hogy el kell fogadni, hogy az uniós tagállamok jogrendszerei különbözőek, ettől viszont önmagában nem hullik szét az unió.

Az Európai Bíróság viszont a döntésével egy "csöndes forradalmat" indított el, amelynek a végén egy nemzetek felett álló szuperállammá alakulna az EU, a tagállamok beleegyezése nélkül. Morawiecki szerint az EU-s intézmények hatalma már jóval tovább terjeszkedett annál, mint amivel a tagállamok felruházták, a lengyel alkotmányt és a többi tagállam alkotmányát pedig igenis meg kell védeni ettől az elfogadhatatlan és az uniós alapszerződéseit is sértő terjeszkedéstől. A lengyel kormányfő 35 percig beszélt, tovább, mint amennyi idő a rendelkezésére állt volna, azt viszont ezalatt nem mondta el, hogy pontosan miért és hogyan sérti az EU a saját szerződéseit.

photo_camera Mariusz Morawiecki Fotó: RONALD WITTEK/AFP

Ahogy von der Leyen arról beszélt, hogy nem fogja hagyni az EU értékeinek megsértését, Morawiecki azt mondta, Lengyelország nem hagyja magát megfélemlíteni és megzsarolni, ezzel a jogállamisági mechanizmusra és egyéb kilátásba helyezett lépésekre utalva. Azt mondta, Lengyelország nem akar kilépni az EU-ból, a lengyel kormány pedig nyitott arra, hogy tárgyaljon Brüsszellel olyan jogi mechanizmusok kialakításáról, amelyek garantálják a fékek és ellensúlyok rendszerét. Példaként azt említette, hogy a mostanihoz hasonló konfliktusokat rendezhetné egy olyan bizottság vagy tanács, amelyben a tagállamok bíróságai és az Európai Bíróság is képviselteti magát.

Éljen Európa, a legjobb hely a világon!Zárta beszédét a lengyel miniszterelnök. Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a lengyel kormány és a bizottság következő lépése, és mit lehetne tenni, hogy oldódjon az egyre komolyabb, már az EU alapjait fenyegető konfliktus. (Politico, Euronews)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.