A Kúria elmeszelte Orbán népszavazásának egyik kérdését

2021 október 22., péntek 14:23
9

A Kúria „arra a megállapításra jutott, hogy a népszavazásra javasolt kérdésben megtartott érvényes és eredményes népszavazás olyan alapjogi kollíziót eredményezne, amelyet csak az Alaptörvény módosításával lehetne feloldani,

ezért az adott kérdésben az Alaptörvény 8. cikk (3) bekezdés a) pontja alapján a népszavazás kizárt.”Ez szerepel annak az ítéletnek az indoklásában, amely a Pegazus-botrány közepén benyújtott, gyermekvédelminek nevezett népszavazás egyik kérdése kapcsán született. Ez a kérdés így hangzik:

„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?” A másik néggyel együtt ez a kérdés is csont nélkül átment a Nemzeti Választási Bizottságon még július végén, alig pár nappal azután, hogy bejelentették a kormány népszavazási szándékát.

Ez ellen a kérdés ellen hat különböző beadvány is érkezett, ezek közül a Kúria ítéletében csak a Magyar Kétfarkú Kutyapárté van megnevezve. Az ítélet szerint több szempontból is az Alaptörvénybe ütközne egyik vagy másik kimenete egy ebben a kérdésben kiírt népszavazásnak.

Itt lehet bővebben böngészni Kovács András bíró szövegét.

Időközben a TASZ kiadott egy közleményt, amiből kiderül, hogy több beadványozót is ők képviseltek a Kúrián.

Azt is leírják ebben, hogy az összes többi, a kormány által benyújtott népszavazási kérdést megtámadták. A ma elkaszált volt az első ítélet, a toöbbiben később születhet döntés.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt