Átengedte Orbán "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseit a Nemzeti Választási Bizottság

POLITIKA
2021 július 30., 12:58

A Nemzeti Választási Bizottság elfogadta Orbán Viktor nehezen értelmezhető, a Pegasus-botrány közepén benyújtott, "gyermekvédelminek" nevezett népszavazási kérdéseit, így mind az öt kérdésről lehet majd népszavazást tartani. Ezek a kérdések a következők:

  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Orbán Viktor július 21-én jelentette be, hogy "gyermekvédelmi" népszavazást kezdeményez, ugyanis “Brüsszel az elmúlt hetekben egyértelműen megtámadta Magyarországot a gyermekvédelmi törvény miatt”. Persze nem az 1997. évi XXXI. törvényre, vagyis a gyermekvédelmi törvényre gondol a miniszterelnök, ami a gyermekvédelmi rendszert hozta létre és szabályozza, hanem a homofób módosítókkal együtt elfogadott pedofiltörvényre, amiben a kormány megtiltotta a "homoszexualitás népszerűsítését".

Orbán Viktor egy katowicei sajtótájékoztatón 2021. június 30-án.
photo_camera Orbán Viktor egy katowicei sajtótájékoztatón 2021. június 30-án. Fotó: BEATA ZAWRZEL/NurPhoto via AFP

Hogy ez pontosan mit jelent, azt a kormány tagjai sem igazán tudják vagy akarják elmondani. Mindenesetre az Európai Bizottság jogsértési eljárást indított Magyarország ellen a törvény miatt, többek között azért, mert korlátozza a szólásszabadsághoz való jogot, miközben a kormány képtelen elmagyarázni, hogy az LMBTQ-tartalom miért és hogyan érinti hátrányosan a gyermekek fejlődését. Ezt értelmezi Orbán támadásnak, és próbál népszavazással legitimitást kreálni a törvénynek. Kicsit ezt ugyan aláássa az, hogy a miniszterelnök már kijelentette, hogy az sem baj, ha nem lesz érvényes a népszavazás. A népszavazási kezdeményezés politikai racionalitásáról Magyari Péter kollégám írt részletesebben.

Az NVB viszont még csak tárgyalni sem volt hajlandó Karácsony Gergely ugyanaznap beadott népszavazási kérdéseiről. A budapesti főpolgármester többek között ingyenes covid-tesztekről, a Fudan egyetemről és a gyorsforgalmi úthálózat üzemeltetésének privatizálásáról akart föltenni kérdéseket.

A Telex.hu beszámolója szerint az NVB ülésén Litresits András, az MSZP delegáltja ki is fejezte tiltakozását azzal kapcsolatban, hogy a fideszes többségű testület ezekkel a kérdésekkel nem foglalkozott. Fazekas Tamás, a Párbeszéd delegáltja a miniszterelnök kérdéseivel kapcsolatban arról beszélt, az első kérdés nem felel meg az egyértelműség követelményének, és minden kérdéssel kapcsolatban felmerültek szakmai aggályok is. Emellett a delegált szerint a testületnek figyelembe kellene (vagy kellett volna) vennie a népszavazási kezdeményezés kontextusát, vagyis hogy az egy olyan törvényt akar legitimálni, ami miatt már eljárás indult Magyarországgal szemben.

A kormánypárti delegáltakat viszont nem hatották meg ezek az érvek, Sárhegyi Zoltán és Szalay Tamás szerint ezek ugyanis nem szakmai érvek, az NVB-nek pedig csak azzal kell foglalkoznia, hogy a kérdésfeltevés megfelel-e a jogi követelményeknek. Téglás András, az NVB elnöke sem talált olyan kifogást, ami miatt ne lehetne a kérdésekről népszavazást tartani.