Törvényben tiltják, plakátokra írják, de nem tudják megmondani, mit jelent

POLITIKA
2021 július 08., 10:17
  • Csütörtöktől nem szabad népszerűsíteni a homoszexualitást az iskolákban.
  • A kormány dühös emojis plakátokkal erősített rá az új törvényre.
  • De mit jelent népszerűsíteni a homoszexualitást?
  • Perceken át hiába kértük Gulyás Gergelyt, hogy árulja el. Szerinte mindenki érti, miről van szó, mégsem tudott rá példát mondani. Végül odáig jutott: „Ennyire vagyok képes.”

Csütörtöktől hatályos a kormány által pedofiltörvénynek nevezett szabályozás, amit állításuk szerint hónapokig csiszolgattak, a szavazás előtti napokban mégis megszórtak egy rakás módosítóval. A kiskorúakkal szembeni szexuális erőszak témáját összekeverték a melegekkel és a transzneműekkel, mintha nagyobb veszélyt jelentenének a gyerekekre a heteroszexuálisoknál.

Az új törvényben több ponton előkerül egy nehezen értelmezhető kifejezés.

Mostantól csak az állam által jóváhagyott szervezetek tarthatnak iskolai foglalkozásokat a szexuális kultúráról, nemi életről, nemi irányultságról és szexuális fejlődésről. „E foglalkozások nem irányulhatnak a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérés, a nem megváltoztatása, valamint a homoszexualitás népszerűsítésére.”

A törvény óriási nemzetközi vihart kavart, hetek óta ettől hangos az uniós és a magyar politika, mégsem tudjuk, mit jelent népszerűsíteni a homoszexualitást vagy a transzneműséget. Fontos kérdés, hiszen beszélni szabad róla, csak népszerűsíteni nem. De hol a határ? (18 év alattiak számára elérhető tévéműsoroknál, reklámoknál még szigorúbb a törvény, azokban megjeleníteni sem szabad a homoszexualitást. Kérdés, mi lesz azokkal a sorozatokkal, amikben mondjuk meleg emberek csókolóznak vagy fogják egymás kezét.)

A szexuális propaganda kifejezés a kormány új, emojis plakátjain is szerepel mint olyan dolog, amitől félteni kell a gyerekeket.

Szerdán perceken át próbáltunk választ kapni Gulyás Gergelytől, mit kell pontosan megállítani, de rendre kitért a válaszadás elől, mondván, ezt mindenki érti. Végül eljutott odáig, hogy „ennyire vagyok képes”. Így hangzott a párbeszéd:

link Forrás

444: Mit jelent ön szerint az, hogy népszerűsíteni a homoszexualitást?

Gulyás Gergely: Újra azt tudom mondani, hogy ön kiemeli ennek a törvénynek az utolsó két szavát, és nem veszi figyelembe az egész mondatot. Az egész mondat szól a homoszexualitás öncélú ábrázolásáról, különböző szexuális magatartásokról és a homoszexualitás népszerűsítéséről és megjelenítéséről.

444: Most nem arról a részéről beszélek, ami a tévéműsorokra vonatkozik, hanem arról, ami az iskolai foglalkozásokra. Ott az szerepel, hogy e foglalkozások nem irányulhatnak (...) a homoszexualitás népszerűsítésére. Mit jelent az, hogy népszerűsíteni a homoszexualitást?

Gulyás Gergely: Azt, amit mondtam, hogy a szexuális felvilágosítás a szülő feladata. Semmilyen szexuális magatartást nem az iskolának kell népszerűsíteni. Természetesen egy osztályfőnöki órán - nem diktatúrában vagyunk, lehet, hogy ebben is véleménykülönbség van - az osztályfőnök egy beszélgetés során azt mond, amit helyesnek tart, amellett, hogy ez jó, ha a rá vonatkozó szabályokkal, nemzeti alaptantervvel is összhangban van. De alapvetően a törvény célja ez, és a mi célunk is ez, és a többi legfeljebb ennek megszövegezése, hogy a szexuális felvilágosítás kérdése a szülőkre tartozik.

444: De a törvényben nem az szerepel, hogy a szexuális felvilágosítás a szülő dolga, ezért az iskola ne csináljon ilyet. Hanem az szerepel, hogy az iskolában ilyet csak az állam által jóváhagyott szervezetek csinálhatnak, és nem népszerűsíthetik a homoszexualitást. Ha szerepel ez a törvényben, akkor gondolom, hogy értenek valamit alatta. Mit jelent ez ön szerint?

Gulyás Gergely: Azért vannak végrehajtási rendeletek, hogy világosan meghatározzák, hogy az iskolának ebből milyen kötelezettsége származik, és mi nem.

444: Akkor úgy kérdezem, hogy tudna mondani olyan konkrét példát Magyarországról, akár egy iskolai foglalkozást vagy egy szervezetet, vagy egy embert, amikor megvalósult a homoszexualitás népszerűsítése az iskolában?

Gulyás Gergely: Nem érzem feladatomnak, hogy jogszabálytárat is gyártsak az általunk elfogadott törvényekhez, erre van a komplex cd jogtár, ami a jogszabály joghoz gyárt jogeseteket is.

444: Azért kérdezem, mert a törvényben szerepel, hogy a homoszexualitás népszerűsítése.

Gulyás Gergely: Konkrét esetekről kérdez. Mondom, vannak bírósági határozatok, ezeket a cd jogtárban meg lehet találni. Konkrét jogeseteket általában a jogalkotó nem fűz az általa meghozott jogszabályokhoz, a végrehajtási rendeletekben kell azt világosan meghatározni, hogy mi az, ami egy iskolának feladata, és mi nem.

444: Gondolom, a jogesetek közt ezt hiába keresnénk, mert eddig nem volt betiltva a homoszexualitás népszerűsítése, most már be van tiltva. De ugye beleírták ezt a fogalmat a törvénybe, megjelent a plakátokon a szexuális propaganda kifejezés. Az érdekel, hogy tudná-e konkretizálni, mi az a jelenség, rá tudna-e mutatni, mi az a dolog, amit nem szeretnének, hogy megjelenjen az iskolában? Tudná-e egy példával illusztrálni, hogy mi az, ami ellen törvényt hoznak?

Gulyás Gergely: A szexuális propagandában szerintem mindkét szó érthető. Ez az, aminek szerintünk az iskola nem terepe. Ezért aztán nem konkrét példákat akarok hozni, mert nem érthetetlen maga a kifejezés. Sőt, szerintem jól érthető.

444: Mégsem definiálta.

Gulyás Gergely: Mert azt szükséges definiálni, ami nem egyértelmű.

444: Nem jutottunk közelebb a meghatározáshoz.

Gulyás Gergely: Ennyire vagyok képes.

Segítség nélkül hagyják a gyerekeket

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) arra biztat, senki se tartsa be a törvényt. Szerintük nem kell félniük azoknak a tanároknak, akik beszélgetni akarnak a gyerekekkel LMBTQ-témákról. Mint írják, a rendelkezés értelmezhetetlen, hiszen nem tudni, mit tartanak a homoszexualitás népszerűsítésének, ráadásul szakértők egyetértenek abban, hogy a szexuális irányultság nem változtatható meg.

„Álláspontunk szerint, aki változatlan tartalommal folytatja a szexuális felvilágosításról szóló foglalkozásokat, nem vonatható semmilyen felelősségre.”Az állami nyilvántartás bevezetése viszont feltehetően azt eredményezi majd, hogy végleg eltűnnek az iskolákból azok a szervezetek, amelyek itt-ott még tarthattak foglalkozásokat arról, mit jelent egyáltalán melegnek vagy transzneműnek lenni. Orbán Viktor csütörtökön már arról posztolt, hogy Brüsszel LMBTQ-aktivistákat akar küldeni a magyar iskolákba.

photo_camera Fotó: Ymy Photos

„Pedig a melegség, biszexualitás vagy transzneműség nem az illető 18. születésnapján lapul ajándékpapírban: a szexuális irányultság és nemi identitás minden személy természetes tulajdonsága. Ez a lépés veszélyezteti az LMBTQI fiatalok lelki egészségét, és megakadályozza, hogy kellő időben, prevenciós céllal jussanak információhoz és affirmatív támogatáshoz. Nekik is joguk van megkapni a személyiségük teljes kibontakoztatásához szükséges oktatást, nevelést: beleértve a szexuális edukációt és családi életre nevelést is” - írta négy civil szervezet a javaslat megjelenésekor.

A héten a Szivárványcsaládokért Alapítvány is megszólalt, miután a kormány pártközleményre hajazó határozatban reagált a nemzetközi kritikákra.

„Az ismeretterjesztő órák célja az előítéletek, az alaptalan tévhitek és a homofóbia csökkentése, hogy a gyerekek jobban értsék a világot és ne reagáljanak erőszakkal arra, ha valami valamilyen - bármilyen - kisebbséghez tartozik. A legújabb kutatások szerint a gyerekek 8-12 százaléka nem-heteroszexuális. Az aktuális KSH adatok alapján ez 100 ezer magyar fiatalt jelenthet. A törvénymódosítás miatt ők akkor maradnak segítség nélkül, amikor a legnagyobb szükségük lenne rá.”

A nyugati világban ez felfoghatatlan

Az uniós kormányfők példátlan hevességgel estek neki Orbánnak, többen az EU-ból való kilépést ajánlották neki a javaslat beterjesztése után. Az ENSZ főtitkára finoman, az Európai Bizottság elnöke durvábban ítélte el a homofób részeket. Merkel német kancellár szerint a magyar törvény hátrányosan különbözteti meg a homoszexuális fiatalkorúakat, és Franciaország európai ügyekért felelős minisztere is szankcionálná miatta Magyarországot.

A kormány az alábbi politikusoktól kapott támogatást:

  • az orosz külügyminisztertől, mert szerinte a nyugati iskolákban azt tanítják, Jézus biszexuális;
  • a cseh elnöktől, mert szerinte undorítóak a transzneműek;
  • a lengyel oktatási minisztertől, aki szerint pedig egyszerűen le kell másolni a törvényt.

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor