Több EU-s kormányfő az unióból való kilépést ajánlotta Orbánnak a homofób törvény miatt

eu
2021 június 25., 09:45

Az Euronews és az Eurológus is arról számolt be, hogy heves vita folyt a brüsszeli EU-s csúcson a melegellenes magyar pedofiltörvényről.

Orbán Viktor a Tanács ülésén.
photo_camera Fotó: Olivier Hoslet/AFP

A holland Mark Rutte mellett a portugál Antonio Costa is azt mondta, Magyarországnak nincs helye az unióban, ha nem tiszteli a közös értékeket. Rutte a vitában az EU Alapszerződésének 50. cikkét ajánlotta Orbán figyelmébe, aminek az első bekezdése szerint saját alkotmányos követelményeivel összhangban a tagállamok bármelyike úgy határozhat, hogy kilép az Unióból. A soros elnökséget ellátó Portugália kormányfője pedig azt mondta, lehet tisztán kereskedelmi kapcsolatokat is fenntartani az EU-val, ahogy Svájc és Norvégia is teszi.

„Nagyon sok fiatal követ el öngyilkosságot azért, mert nem tudja elfogadni önmagát olyannak, amilyen, amiért nem normálisnak tartják őket, amiért veszélyesnek tartják őket. Közben nem veszik észre, hogy a homoszexualitás nem választás kérdése, az intolerancia viszont egy választás. Én ma nem leszek toleráns az intoleranciával szemben, és harcolni fogok” – mondta Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök, aki a homoszexualitását nyíltan vállalja. Azt is mondta Orbánnak, hogy:

„Egy meleg férfi vagyok, és egy zsidó férfi unokája. Tudom, milyen az, amikor kipécéznek és megszégyenítenek, ne tegye ezt.”

Az Eurológus úgy tudja, Angela Merkel német kancellár és Pedro Sánchez spanyol kormányfő azt mondta, nem lehet összekeverni a pedofíliát, a homoszexualitást és a pornográfiát.

Kiszivárgott információk szerint az összes tagállam szót kért, és csak a lengyel meg a szlovén kormányfő vette védelmébe Orbánt, aki azzal védekezett, hogy a kritikusok félreértik a törvényt, ami a gyerekek jogait védi, illetve a családokét, amiknek lehetőséget ad arra, hogy úgy neveljék a gyerekeiket, ahogy akarják. A magyar kormányfő egyébként így érkezett meg a csúcsra:

link Forrás

Az Európai Tanács elnöke azt mondta, az EU-s jog a nemzeti törvények fölött áll, a bizottság már hivatalos lépéseket tett az ügyben.