A német belügyminiszter és Franciaország európai ügyekért felelős minisztere is szankcionálná Magyarországot a homofób törvény miatt

POLITIKA
2021 június 30., 12:17

Horst Seehofer német belügyminiszter legszívesebben megvágná a Magyarországnak adott uniós pénzeket. Azt mondta, hogy „Orbán túl messzire ment a legújabb törvénnyel”, és a homofób törvény sérti az EU alapértékeit. A miniszter erről az Augsburger Allgemeinen nevű lapnak beszélt. Véleménye szerint az uniós kifizetések csökkentése lehetőséget adna arra, hogy megmutassák, nem figyelik tétlenül a magyar helyzetet. Erre azonban nincs sok esély, mivel már a zöldek is javasolták a lépést Angela Merkelnek, de a kancellár elutasította a felvetést, mondván, nem kell növelni a megosztottságot az EU-n belül.

Seehofer mellett Clement Beaune, Franciaország európai ügyekért felelős minisztere is azt nyilatkozta szerdán az RTL Radiónak, hogy szankciókat vár Magyarország LMBT-ellenes törvénye miatt hazánkkal szemben. Hozzátette viszont, hogy Macron elnökhöz hasonlóan ő sem támogatná, hogy Magyarországot kirúgják az EU-ból.

Orbán Viktor Brüsszelben 2021. június 14-én.
photo_camera Orbán Viktor Brüsszelben 2021. június 14-én. Fotó: KENZO TRIBOUILLARD/AFP