Koszovó kiutasított két kémgyanús orosz diplomatát

diplomácia
2021 október 22., 16:12
comments 2

Két orosz diplomatát utasított ki pénteken a koszovói elnök, mert állítólag veszélyeztették az ország nemzetbiztonságát és destabilizálni akarták a régiót – közölte a Koha Ditore című pristinai napilap az internetes oldalán.

A lap idézte Vjosa Osmani közleményét, amelyben a koszovói államfő arra kérte a külügyminisztériumot, hogy nyilvánítsa nem kívánatos személlyé a két orosz diplomatát. Vjosa Osmani szerint a diplomaták olyan káros tevékenységet folytattak Koszovóban, amely veszélyezteti a nemzetbiztonságot és az alkotmányos rendet. Ám nem közölte, hogy pontosan mit követtek el.

A közlemény szerint Koszovó eltökélten küzd a rosszindulatú orosz és térségbeli társai befolyása ellen, amelynek célja Koszovó, a NATO, az Európai Unió és az Egyesült Államok eredményeinek aláásása. Vjosa Osmani azt is közölte, hogy Pristina a továbbiakban is közeli együttműködést folytat európai és amerikai partnereivel, hogy megakadályozza Koszovó, illetve a térségbeli országok orosz befolyás alá kerülését és a régió destabilizálását.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan – az Egyesült Államok és a NATO katonai erejével támogatva – kiáltotta ki elszakadását Szerbiától, amit Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a nagy többségben albánok lakta területet. Míg a világ több mint száz országa elismeri Koszovó függetlenségét, Szerbia szoros szövetségese, Oroszország nem tartozik közéjük. (MTI - borítókép: AFP PHOTO / ARMEND NIMANI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.