Kelet-Európa nem tud mit kezdeni a koronavírussal

járvány
2021 október 24., 13:22
comments 10

A kelet-európai országokban már több mint 20 millió ember kapta el a koronavírust, erre jutott vasárnapi elemzésében a Reuters. A hírügynökség szerint Oroszországban, Ukrajnában és Romániában a legrosszabb a járványhelyzet a régióban, ezekben az országokban globálisan is a legmagasabbak között van a koronavírus miatt elhunytak aránya. A Kelet-Európai régió, amelybe a Reuters beleszámítja Magyarországot is, a világ népességének mindössze 4 százalékát adja, viszont jelenleg az összes újonnan jelentett koronavírus-fertőzött 20 százalékát innen jelentik. A régióban átlagosan 83 700 új esetet jelentenek egy nap.

A Reuters megjegyzi, hogy a régión belül Magyarországon a legmagasabb az átoltottsági arány, a lakosság 62 százaléka kapott már legalább egy oltást. A szomszédos Ukrajnában viszont régiós szinten is nagyon rossz a helyzet, itt a lakosság mindössze 19 százaléka kapott legalább egy vakcinát.

Ukrajnában egyre súlyosbodik a járványhelyzet, a kormány válságstábja a hétvégén tartott értekezletén újabb két megyét sorolt át a legszigorúbb korlátozásokkal járó vörös kategóriába. Oleh Nemcsinov kabinetminiszter közlése szerint október 26-tól vörös besorolásba kerül a nyugat-ukrajnai Rivne és a déli országrészben lévő Mikolajiv megye is. Ezzel együtt már kilenc megye lesz a 23-ból vörös besorolású, a legenyhébb kockázatot jelző sárga kategóriában már csak négy régió maradt - köztük Kárpátalja -, a többi a nagyobb kockázatot jelző narancs besorolásban van. A kórházak telítődése miatt Vitalij Klicsko kijevi polgármester a héten jelezte, hogy a főváros is napokon belül vörös kategóriába kerülhet.

A kelet-európai új esetek 40 százalékát Oroszországban regisztrálják, a Reuters számításai szerint itt öt percenként 120 emberről derül ki, hogy fertőzött. Oroszországban a lakosság 36 százaléka kapott legalább egy oltást, pénteken pedig már negyedik napja ért el újabb rekordot az új fertőzöttek száma. A járványhelyzet miatt hétfőtől Moszkvában szigorú korlátozásokat vezetnek be, az élelmiszerboltokon és gyógyszertárakon kívül minden üzlet zárva lesz a városban.

Romániában a sok fertőzött és beteg miatt az összeomlás szélén van az egészségügyi rendszer, az országban átlagosan öt percenként hal meg valaki a járvány következtében. A Deutsche Welle stábját beengedték az egyik romániai járványkórházba, ahol négy orvos jut 90 betegre. Az országban csak minden harmadik ember van beoltva, de sokan még mindig elutasítják a vakcinákat.

Bulgária fővárosában, Szófiában és több másik városban mindeközben tüntetéseket szerveztek a kormány új intézkedései miatt, amelyek több új korlátozást is bevezetnének azoknak, akik még nem kaptak oltást. Az országban az Our World Data oldalon elérhető adatok szerint eddig a lakosság 15,9 százaléka kapott teljes védettséget biztosító oltást. (Al Jazeera, MTI).

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.