A tokióinál szigorúbb intézkedések lesznek a jövő évi pekingi téli olimpián

2021 október 25., hétfő 19:18
3

A várakozásoknak megfelelően a tokióinál szigorúbb intézkedéseket tartalmaz a 2022-es, pekingi téli olimpiára vonatkozó koronavírus-szabályzat, melyet a szervezők hétfőn tettek közzé.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) már szeptemberben jelezte, hogy teljes mértékben tiszteletben tartja a szervezők koronavírus-járvány miatt meghozott rendelkezéseit, melyek már akkor nyilvánosságra kerültek, most pedig hivatalosan is belefoglalták az ezeket összegző kézikönyvbe.

Eszerint minden akkreditált személynek, így a sportolóknak, a hivatalos kísérőknek, a média képviselőinek és a játékokat segítő személyzetnek is kötelező lesz a napi tesztelés és a maszkviselés. Az oltás ugyan nem kötelező, de beutazáskor más szabályok vonatkoznak az oltott és az oltatlan érkezőkre, ugyanis akik nem védettek, azoknak 21 napra karanténba kell vonulniuk Pekingben. A külföldieknek legkevesebb két héttel Kínába érkezésük előtt fel kell venniük a koronavírus elleni védőoltást, hogy ezt elkerüljék, ezért több nemzet olimpiai bizottsága is kötelezővé tette az oltást a sportolói számára.

Aki teljesen oltott, Pekingbe érkezésekor „buborékba”, azaz zárt rendszerbe kerül, amely lefedi az összes olimpiai területet, beleértve a szállást, az utazást, a verseny- és edzéshelyszíneket, az étkezést, a megnyitó és a záró ünnepséget. A zárt körben a résztvevők csak az olimpiával kapcsolatos helyszínek között mozoghatnak edzések, versenyek és munka céljából. Egy külön az ötkarikás játékokra szánt szállítási, utaztatási rendszert vezetnek be. A zárt buborék január 23-án áll fel, és a paralimpia végéig, március 13-ig működik.

A tokiói olimpia szervezőit nyáron erős kritika érte a karanténhotelekben tapasztalt körülmények miatt, melyekben a pozitív tesztet produkáló személyeket szállásolták el. A kínai házigazdák éppen emiatt belefoglalták a kézikönyvbe az erre vonatkozó speciális előírásokat: a szállodáknak biztosítaniuk kell napi három étkezést, ingyenes internetelérést és angolul beszélő személyzetet, valamint pszichológiai segítségről is gondoskodniuk kell.

A pekingi szervezők súlyos szankciókat alkalmazhatnak a szabályszegőkkel szemben, ilyen lehet a pénzbírság vagy akár az akkreditáció visszavonása is. A sportolóknak - a nyári játékokhoz hasonlóan - a versenyt követő 48 órán belül el kell hagyniuk az országot.

Az már korábban eldőlt, hogy a pandémia miatt külföldi szurkolók nem lehetnek majd ott a létesítményekben, jegyeket kizárólag a kínai anyaországban lakóknak értékesítenek, de a nézőknek is meg kell felelniük a Covid-szabályoknak.

A jövő évi, pekingi játékokat február 4. és 20., míg a téli paralimpiát március 4. és 13. között rendezik. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt