Kivonul Hongkongból az Amnesty International

külföld
2021 október 25., 10:40
photo_camera Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

Mindkét hongkongi irodáját bezárja az Amnesty International jogvédő szervezet, mert a kínai nemzetbiztonsági törvény ellehetetlenítette a működését.

A tavaly elfogadott szabályozás illegálissá tette többek közt az elszakadási törekvéseket, a felforgatást, a terrorizmust és az idegen erőkkel való összejátszást, ezek pedig olyan gumifogalmak, hogy képtelenség megmondani, minek lesz büntetőjogi következménye, és minek nem.

Az Amnestyhez hasonlóan több civil szervezet, szakszervezet és szakmai szervezet elmenekült már a törvény hatására, van köztük olyan is, amelyik Tajvanra költözött. Az Amnesty 40 évig működött Hongkongban. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.