Szeptember és október - a tücsökviadalok szezonja Kínában

külföld
2021 október 25., 10:02
comments 1

„A sötétítőfüggönyök behúzva, a levegő cigifüsttel és feszültséggel teli. Nagyjából három tucatnyi ember - többnyire férfiak - egy asztal köré gyűlve állnak csendben, csak az összetéveszthetetlen ciripelés hallatszik. Tücsökviadal van” - így kezdődik az amerikai NPR riportja a kínai tücsökviadalokról.

photo_camera Fotó: LIU JIN/AFP

A rovarbunyókon két hím tücsköt állítanak egymással szembe egy Carte d'Or-os dobozra emlékeztető ringben. Amikor a bíró jelt ad, felhúzzák a két állatot elválasztó műanyag falat, majd a tücskök tulajdonosai pálcákkal kezdik finoman böködni a rovarokat, így ösztökélve harcra őket. A tücskök végül összeakasztják rágó szájszerveiket, megindul a harc. A bíró közelről nézi a küzdelmet, és szakszerűen kommentálja is, jelzi, mikor melyik tücsök védekezik és melyik támad. Néhány perc alatt eljön a pont, amikor az egyik tücsök inkább elereszti a másikat és visszakozik, ilyenkor a bíró győztest hirdet. A tulajdonosok ezután hamar elteszik az tücsköket, vigyáznak rájuk, hiszen a legjobb harcosok akár több száz dollárt vagy még többet is érnek. Éppen ezért a tücsökviadalok sem tartanak az állatok pusztulásáig.

A viadalok előtt természetesen mérlegelik is tücsköket, ügyelve arra, hogy egymással szinte századgrammnyira megegyező tömegű rovarok csapjanak össze.

photo_camera Fotó: XU HEDE/Imaginechina via AFP

A viadalokra egész iparág épült Kínában. Több harcot illegálisan tartanak lakások, házak vagy üzletek füstös hátsó szobáiban, de vannak olyan mérkőzések is, amiket a tévé is közvetít. És bár fogadni hivatalosan tilos a viadalokra, rengetegen tesznek pénzt az általuk erősebbnek, szerencsésebbnek gondolt rovarokra.

photo_camera Fotó: LIU JIN/AFP

Virágzik a tücskök kereskedelme is, lehet harci tücsköt kapni már 5-10 dollárnyi, azaz 1500-3000 forintnyi jüanért is, de a legjobbak ennél sokkal drágábbak. Egy NPR-nak nyilatkozó tücsökgyűjtő, Jang Jü-aj azt mondta, élete legdrágább tücskét 400 dollárért, azaz kb. 125 ezer forintért adta el.

Jang a Pekingtől délre eső Santung tartományból származik, és ott is gyűjti a tücsköket, a közhiedelem szerint ugyanis ott vannak a legerősebb harci rovarok. Jang és családtagjai minden augusztusban fejlámpákkal és hálókkal felszerelve kutatnak éjjelente a kukoricaföldeken, és begyűjtik, majd kiképzik a legerősebbnek gondolt tücsköket. Az állatokat általában pekingi piacokon adja el szeptemberben, szeptember és október ugyanis a tücsökviadalok főszezonja, minthogy az állatok ősszel elpusztulnak.

photo_camera Fotó: AFP/AFP

Santungba a tartományi kormány szerint évente 600 millió jüan, azaz kb. 29,5 milliárd forintnyi bevétel érkezik a harci tücskök eladásából.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.