2100-ra akár két méterrel is emelkedhet a tengerszint a holland partoknál

klímaváltozás
2021 október 26., 08:31
comments 7

Az alacsonyan fekvő Hollandia partjainál a vártnál gyorsabban emelkedhet a tengervíz, 80 éven belül akár két méterrel is - közölte a Holland Királyi Meteorológiai Intézet (KNMI).

„Ahogy a Déli-sarknál az antarktiszi jégtakaró olvadása felgyorsul, a kétméteres vízszintemelkedés is bekövetkezhet” - tették hozzá a szakértők.

A KNMI új adatai saját kutatásaikon és az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) augusztusi jelentésén alapulnak.

A tengerszint-emelkedés mértékét az eddigiekhez képest felfelé korrigálták. 2014-ben még arra jutottak, hogy 2100-ra legfeljebb egy métert emelkedik a vízszint.

A vízszint emelkedése mellett a KNMI előrejelzésében a száraz tavaszok és nyarak számának megnövekedésére és a szélsőséges nyári esők, heves viharok gyakoribbá válására is felhívta a figyelmet.

„Klímánk egyre gyorsabban tolódik a dél-európai klíma irányába” - írják.

Hollandiát a folyók medre és az Északi-tenger partja mentén több ezer kilométer hosszan gátak védik, egy nemzeti alap finanszírozza ezek fenntartását és fejlesztését. Ennek oka, hogy az ország jelentős területei a tengerszintnél mélyebben fekszenek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.