Koronavírus-számok Magyarországon 7/27/2022
Elhunytak + 54 Σ 46 790
Kórházban + 479 Σ 1 345
Fertőzöttek + 14 402 Σ 1 965 481
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak 0 Σ 6 413 420
A legújabb trendek

A budapesti idősotthonokban újra bevezethetik a látogatási tilalmat és a kijárási korlátozást

2021 október 26., kedd 9:33

A Fővárosi Operatív Törzs mai megbeszélésén dönt arról, hogy a fővárosi önkormányzat által fenntartott bentlakásos intézményekben (főként az idősotthonokban) ismét bevezetik-e a látogatási tilalmat, illetve újra korlátozzák-e a kijárást - írja a Népszava. Szeptember 9-én már elrendelték többek közt az „érintésmentes látogatást” és a testhőmérséklet-mérést is.

Arról is egyeztetnek, hogy a fővárosi önkormányzat óvodáiban kötelezővé tegyék-e a dolgozók számára a maszkhasználatot, ezt néhány kerületben már előírták. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes azt mondta a lapnak, ezzel a korábbi intézkedéseket is ideértve, végére érnek a jogszabályi lehetőségeiknek.

Védőruhába öltözött dolgozó a fővárosi fenntartású Vázsonyi Vilmos Idősek Otthonában 2020. április 10-én. Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Karácsony Gergely október közepén levélben fordult a kormányhoz, hogy az MTA ajánlása alapján kötelezővé lehessen tenni Budapesten a maszkviselést az üzletekben és a tömegközlekedési járatokon. Az EMMI azt válaszolta, a védekezés már oltásalapú, nem tervezik a maszkviselés szigorítását, de bárki megteheti magától. Mivel erre már van kormányrendelet, a fővárosi önkormányzat nem írhatja azt felül.

A szeptemberi antitestszint-mérés alapján az otthonok lakói 95 százalékban védettek, a múlt keddi adatok szerint nem volt fertőzött az intézményekben. A hajléktalanszállókon nehezebb a járványügyi protokoll betartatása, ott egy ember hunyt el. A főváros gazdasági társaságaitól is kérnek be adatokat, ezek nem teljesen pontosak, de valószínűsíthető a növekvő tendencia: az előző heti 70 megbetegedéshez képest a múlt héten már 93 dolgozónál mutatták ki a koronavírust, ami 23 százalékos emelkedés.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt