A legnagyobb chilei konzervatív lap írt egy megemlékezést Göringről, aztán csodálkoztak, hogy felháborodást váltott ki

2021 október 26., kedd 5:00
4

Chile legnagyobb konzervatív napilapját, az El Mercuriót a „nácik mentegetésével” vádolják, miután vasárnapi számukban lehoztak egy egyoldalas megemlékezést Hermann Göringről, az egyik legismertebb náci háborús bűnösről, halálának 75. évfordulóján.

A német nagykövetség azzal reagált: „Tisztázzuk: ez az ember emberiesség elleni bűnöket követett el, és a náci rezsim egyik tartópillére volt. Ezért morálisan és/vagy politikailag - jogilag végképp - egyáltalán nincs helye annak, hogy bárki igazolni vagy kicsinyíteni próbálja a náci rezsimben és a holokausztban betöltött aljas szerepét.”

A chilei zsidó közösség szervezete azt mondta, a cikk elfogadhatatlan, és a nácizmust mentegeti.

Egy olvasói levélre, amely „nyílt sértésnek” nevezi a cikket a holokauszt áldozataival szemben, a lap úgy reagált, hogy „mélyen sajnálják”, hogy így értelmezték (mármint az olvasók az írást, nem ők a témát).

Az El Mercurio már májusban is leközölt egy hasonló cikket, ugyanígy a társadalom rovatban, akkor épp Rudolf Hessről, akit Göringhez hasonlóan elítéltek a Nürnbergi perben. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt