A legnagyobb chilei konzervatív lap írt egy megemlékezést Göringről, aztán csodálkoztak, hogy felháborodást váltott ki

Média
2021 október 26., 05:00

Chile legnagyobb konzervatív napilapját, az El Mercuriót a „nácik mentegetésével” vádolják, miután vasárnapi számukban lehoztak egy egyoldalas megemlékezést Hermann Göringről, az egyik legismertebb náci háborús bűnösről, halálának 75. évfordulóján.

A német nagykövetség azzal reagált: „Tisztázzuk: ez az ember emberiesség elleni bűnöket követett el, és a náci rezsim egyik tartópillére volt. Ezért morálisan és/vagy politikailag - jogilag végképp - egyáltalán nincs helye annak, hogy bárki igazolni vagy kicsinyíteni próbálja a náci rezsimben és a holokausztban betöltött aljas szerepét.”

A chilei zsidó közösség szervezete azt mondta, a cikk elfogadhatatlan, és a nácizmust mentegeti.

link Forrás

Egy olvasói levélre, amely „nyílt sértésnek” nevezi a cikket a holokauszt áldozataival szemben, a lap úgy reagált, hogy „mélyen sajnálják”, hogy így értelmezték (mármint az olvasók az írást, nem ők a témát).

Az El Mercurio már májusban is leközölt egy hasonló cikket, ugyanígy a társadalom rovatban, akkor épp Rudolf Hessről, akit Göringhez hasonlóan elítéltek a Nürnbergi perben. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.