Karácsony: Hordjunk maszkot a közösségi közlekedés járatain!

Budapest
2021 október 26., 16:08

„Szeretnék megkérni minden budapesti lakost, hogy a biztonságunk érdekében viseljék a maszkot a közösségi közlekedés járatain. A Fővárosi Önkormányzatnak jelenleg nincs jogköre előírni a maszk használatát, de követve az MTA szakembereinek javaslatait erősen ajánljuk az orr és a száj eltakarását az utazási idő alatt” – írja a Facebookon Karácsony Gergely.

Karácsony Gergely maszkban tavaly októberben
photo_camera Karácsony Gergely maszkban tavaly októberben

A főpolgármester arról is beszámolt, hogy az idősotthonokban szigorító intézkedéseket kellett bevezetni: „Az ünnepek után, november 2-től azok a bentlakók, akiknek van védettségi igazolványuk, az intézményt elhagyhatják, de a visszatéréskor izoláció vár rájuk a többiek védelmében. Érintésmentes látogatás továbbra is lehetséges védettségi igazolvány bemutatása után.”

Már 9 kórház vezetett be korlátozásokat

Közben a negyedik hullám romló járványügyi adatai miatt újabb kórházakban rendeltek teljes vagy részleges látogatási tilalmat, például a szolnoki kórház zárta be kapuit a látogatók elől bizonytalan időre – írta meg az mfor.hu, ami szerint ezzel már kilencre nőtt a tiltó intézkedést meghozó kórházak száma.

A BME-n előírták a maszkviselést

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem már előírta, hogy november 2-től a BME belső, „zárt tereiben (tanterem, folyosó, iroda stb.) a szájat és orrot egyaránt takaró maszk viselete kötelező”. „A maszkviselés alól az éppen órát tartó oktató mentesül. A maszkot nem viselő hallgató tanórán, teljesítményértékelésen, vizsgán való részvétele megtagadható” – írják.

Orvosok szigorítást javasolnak

Civil szakértői kezdeményezésként több mint 20 egészségügyi szakértő felhívást intézett a lakosság és a kormány felé, határozottan kérve a járványügyi intézkedések szigorítását, széles körű, sok területre kiterjedő intézkedések bevezetését. „Későnek, de soha nem elkésettnek érezzük e döntések meghozatalát!” – írják az orvosok, akik szerint csak az alábbi intézkedések meghozatalával, az eddigi járványkezelésből tanulva csökkenthető az egészségügyi ellátórendszer újabb túlterhelése, „és így elkerülhető az újabb tragédia, ami felé az országunk halad”.

A kormánynak az alábbi 9 pontot javasolják:

  1. Halasszák el, függesszék fel a tömegrendezvényeket.
  2. Írják elő a kötelező maszkhasználatot minden nyilvános zárt térben (boltokban, hivatalokban, közösségi közlekedési eszközökön), illetve minden olyan nyílt terű helyszínen, ahol a megfelelő távolságtartás nem megvalósítható.
  3. Tegyék kötelezővé a hatósági igazolás bemutatását (érvényes védettségi igazolvány vagy friss negatív antigén teszt, PCR eredmény) olyan nyilvános zárt terekben, melyek igénybevétele a mindennapi életvitel során szokásos (pl. éttermek, szórakozóhelyek, edzőtermek, stb).
  4. A szabványos, európai védettségi igazolványt csak a szakmailag előírt oltási sor felvétele után, a védettség kialakulását követően állítsák ki.
  5. Hozzanak létre lakóhely közeli, ingyenes tesztelési pontokat az ország minden részén a fertőzési gócok hatékony felismerésére, a kórokozó szóródásának megakadályozására.
  6. Működtessenek hatékony hatósági karantén rendszert a fertőzöttekre és kontaktjaikra vonatkozóan. Megengedhetetlen, hogy hazánkban immár egy éve kisebb a karanténban lévő személyek száma, mint a fertőzötteké. A kontaktok eredményes izolálása így pusztán illúzió.
  7. Kötelezzék a szoros COVID-19-kontakttá vált teljesen immunizált személyeket is a kontaktus utáni 5-7. napon a tesztelésre és a negatív teszt-eredmény elkészültéig az egyéni védelmi rendszabályok szigorú betartására.
  8. Az anonimizált járványügyi adatokat rendszeresen, további feldolgozásra alkalmas módon publikálják, megadva a megbetegedettek oltási státusát, az oltás időpontját, a beteg korát, társbetegségeit, az ellátás helyét. Csak a semleges szakértők által megerősített járványadatokra épülően alakítható ki az a társadalmi bizalom, amely elengedhetetlen a járványkezelés sikeréhez, az átoltottság növeléséhez.
  9. Tegyék lehetővé, hogy a sajtó reális képet közvetíthessen a járványhelyzetről. Amennyiben a társadalom nem, csak az egészségügyi ellátók ismerik a járvány valós képét, nem várhatjuk el a kívánatos társadalmi reakciók kialakulását.

Javasolják a 3. oltást azoknak is, akik legalább 6 hónapja megkapták az utolsó oltást
vagy átestek fertőzésen, illetve mindenkinek, akinek bizonyítottan nincs elég
antitestje. „A 60 felettiek, a túlsúlyosak, a krónikus betegséggel élők, a fokozott
kockázatú munkakörben dolgozók számára az ismétlő immunizálás javasolt időpontja a 4. hónap” – írják.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.