Temesváron fűtés nélkül maradtak a kórházak és 50 ezer háztartás

2021 október 26., kedd 12:20

Temesváron megszűnt a távhő- és melegvíz-szolgáltatás, fűtés nélkül maradtak a kórházak és 50 ezer háztartás – írta meg a Krónika.

A Colterm szolgáltatót a bíróság ma fizetésképtelenné nyilvánította az adósságai miatt, a Delgaz és az E.On pedig elzárta a gázcsapot.

„Kéréssel fordulok valamennyi romániai gázszolgáltatóhoz, hogy segítsen rajtunk”

– mondta a sajtótájékoztatóján Dominic Fritz polgármester. Elmondta, hogy a Victor Babeș-kórház és az Odobescu-szülészet kivétel, saját hőközpontjuk van.

Illusztráció: Stringer/Sputnik

A Coltermnek most nincs földgáz-szolgáltatója olyan körülmények között, hogy egész Európa gázválsággal küzd. Megpróbálnak legalább kis mennyiségre szerződést kötni, közben pedig széntüzelésre áttérni, erre igényeltek ellátást az állami tartalékokból, de ezt csak sürgősségi rendelettel lehet engedélyezni, ideiglenes, ügyvezető kormány pedig ilyet nem hozhat.

„Tudom, hogy pusztító erejű hír ez sok temesvári számára, azoknak, akik a kórházakban szenvednek, orvosoknak, ápolóknak, aki amúgy is kimerültek. Mindent megteszünk azért, hogy túllépjünk ezen az időszakon, és a lehető leggyorsabban újraindíthassuk a távhőszolgáltatást Temesváron” – mondta Fritz, aki szerint „egyetlen olyan forgatókönyv sincs, amely szerint a távhőszolgáltatók túlélhetnek jelentős kormánytámogatás nélkül”.

A polgármester a gigakalória árának megduplázását javasolja Temesváron, ahol szerinte a Colterm azért halmozott fel több mint 320 millió lejnyi adósságot, mert eddig jóval az előállítási áron alul szolgáltatott. (Krónika)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt