A belga kormányfő felszólalt az illiberalizmus ellen

eu
2021 október 28., 13:33
comments 1

Alexander De Croo belga miniszterelnök ünnepi beszédet mondott Brugge-ben, a College of Europe-ban. A beszédében kiált az illiberalizmus ellen, arról beszélve, hogy a liberális demokrácia támadás alatt áll, és lehet, hogy nem ez a legkönnyebb út korunk válságaiban, de ez a helyes út.

link Forrás

De Croo arról beszélt, hogy a demokrácia nem lehet a többség zsarnoksága, meg kell védeni a kisebbséget és meg kell osztani a hatalmat, egy választási győzelem nem jogosíthat fel abszolút hatalomra. Azt mondta, ezért vannak a független bíróságok, és ezért teljesen elfogadhatatlan az Európai Unió Bírósága elleni közelmúltbeli támadás.

Lengyelországra utalt, ahol a hónap elején az alkotmánybírók arra jutottak, hogy több EU-s jogszabály is szembe megy a lengyel alkotmánnyal. Ezzel lényegében azt mondták ki, hogy a lengyel alkotmány a jogi hierarchiában az EU alapszerződése fölött áll. A Brüsszelben elterjedt nézet szerint a döntés alapjaiban forgatja fel az unió jogi hierarchiáját, és ezen keresztül egész működését. Az Európai Unió Bírósága napi 1 millió eurós pénzbüntetést szabott ki Lengyelországra, mivel a kormány a bíróság rendelkezésével szembe menve nem függesztette fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését.

De Croo szerint aki aláássa a közös értékeket és a független intézményekbe vetett bizalmat, a tagállamok és az európai népek közötti bizalmat ássa alá. A lengyel miniszterelnökre utalva azt mondta, veszélyes játékot űz az, aki – a tűzzel játszva, belpolitikai érdekekből – új világháborúval fenyeget a Financial Timesban.

De Croo szerint ez nem az úgynevezett régi tagállamok arroganciájáról szól: lehet, hogy néha az alapító tagállamok esetleg magas lóról beszélnek, de nem most. Ez nem régi és új, Kelet és Nyugat csatája. Most arról van szó, hogy a tagállamok túlnyomó többsége a Baltikumtól Portugáliáig azt vallja, hogy:

„Az Európai Unió az értékek uniója, nem pénzautomata. Nem lehet zsebre tenni az összes pénzt, de megtagadni az értékeket.”

De Croo azt mondta, erre nem az a válasz, hogy ki kell rúgni Lengyelországot az EU-ból, hanem beszélni kell, és meg kell hallgatni annak a 100 ezer lengyel tüntetőnek az üzenetét, akik a lengyel és az EU-s zászlóval kimentek tüntetni a saját kormányuk ellen. Szerinte ezt az üzenetet Ursula Von Der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nagyon jól megértette, és felkészült a jogállamisági mechanizmus elindítására.

Alexander De Croo beszédet mond Brugge-ben, a College of Europe-ban október 27-én.
photo_camera Alexander De Croo beszédet mond Brugge-ben, a College of Europe-ban október 27-én. Fotó: James Arthur Gekiere/Belga via AFP

Várják az Európai Bíróság döntését, de a félreértések elkerülése végett: az Európai Bizottság nem hagyhatja egyedül a harcban a bíróságot, ahogy azt a hibát az Európai Központi Bankkal megtették a gazdasági világválságban – mondta De Croo, aki szerint ez egy alapvető politikai probléma, amit politikailag kell megoldani.

Az Európai Bizottságnak és az Európai Parlamentnek úgy kell átalakítania az EU-t, hogy az alapvető értékeket be tudják tartatni, ennél kevesebbel csak annyira mennének, mintha a székeket átrendeznék a Titanicon – mondta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.