Kínában korlátozni kezdték, hogy mennyit tankolhatnak a dízelesek

külföld
2021 október 28., 06:18

Kína több részén is korlátozni kezdték, hogy mennyi dízel üzemanyagot lehet egyszerre vásárolni, írja a BBC. A lépésre a meredeken emelkedő árak, illetve az akadozó utánpótlás miatt volt szükség. A kínai közösségi oldalakon panaszkodó teherautósofőrök beszámolói szerint volt, akinek napokat kellett várnia arra, hogy újra tudja tankolni a járművét.

Kínában hetek óta súlyos ellátási problémák vannak az energiaszektorban, se szénből, se földgázból nincs elég, a most beütő üzemanyaghiány pedig vélhetően szintén nemzetközi következményekkel járhat, és újabb csapást jelenthet a globális ellátási láncokra.

A PetroChina egyik benzinkútja Délkelet-Kínában 2021. július 12-én.
photo_camera Fotó: cnsphoto/Imaginechina via AFP

A BBC-nek nyilatkozó elemző, Mattie Bekink szerint a jelenlegi üzemanyaghiány ugyanis a jelek szerint az országon belüli fuvarozást is sújtja, emiatt pedig akadozhat a Kínában gyártott termékek kivitele.

Egy Hopej tartományban dolgozó kínai kamionsofőr arra panaszkodott, hogy egyszerre csak 100 litert tankolhat, ami a járműve kapacitásának csak 10 százalékát jelenti. Más tartományokból még szigorúbb korlátozásokat jelentettek.

A jelentős kereskedelmi csomópontnak számító Sicsiacsuang várostól hét órányi vezetésre lévő Fujangban pedig már benzint sem feltétlen kapni, ahol meg igen, ott jóval drágábban, mint amit megszoktak a sofőrök.

Az AXA Investment kínai piacokkal foglalkozó elemzője, Aidan Jao elmondása szerint a piac már tudomásul vette a kínai szénhiányt, de az üzemanyaghiány új helyzetet teremtett. Az utóbbi időben az összes fosszilis üzemanyag ára emelkedett, mivel miközben nőtt irántuk a kereslet, hiány alakult ki belőlük a piacon. Az olajárak 2014 óta a legmagasabb árfolyamon vannak, és ez az EU-ban, illetve Nagy-Britanniában is fennakadásokat okozott. Az európai problémák egy részéről éppen az tehet, hogy Kínában és Indiában hiány alakult ki szénből és földgázból, és emiatt a gyárakban, üzemekben sok helyen visszakapcsolták a benzin hajtotta generátorokat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.