Kötelezővé tehetik a cégek a koronavírus elleni oltást, novembertől maszkot kell visleni a tömegközlekedésen

járvány
2021 október 28., 08:48

A romló járványhelyzet miatt szerdán a kormány védelmi intézkedésekről döntött, amiket Gulyás Gergely jelentett be a csütörtöki kormányinfón :

  • Engedélyezik, hogy a cégek és a vállalkozások munkáltatóként előírhassák a védőoltást az alkalmazottak számára a munkavégzés feltételeként. Az előírás egyelőre csak az első két oltásra vonatkozik. A tervek szerint az első oltást december 15-ig kell megkapni.
  • A magyar állam is előírja munkáltatóként. Az önkormányzatoknál a polgármesterek döntik el, hogy elrendelik-e a kötelező oltást. Az alapítványi fenntartású egyetemeknél pedig a kuratórium dönthet.
  • A közösségi közlekedésben novembertől kötelező a maszkviselés.
  • Az egészségügyi intézményekben látogatási tilalmat vezetnek be. A szociális intézményekben a vezető rendelhet el látogatási tilalmat.

A kötelező oltások szabályozása meg fog egyezni az egészségügyi dolgozókra vonatkozó előírásokkal. Aki nem oltatja be magát, azt fizetés nélküli szabadságra lehet küldeni, aki pedig ezt nem vállalja, azt egy év után el lehet bocsátani. A Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt arról is, hogy ha az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találná az egészségügyi dolgozók kötelező oltását, akkor a kormány az alkotmánymódosítást sem zárná ki, hogy előírhassák az oltást az állami alkalmazottaknak. Gulyás szerint a mostani döntés azért alkotmányos, mert van egy szükségszerűsége és célszerűsége az intézkedésnek.

A 444 kérdésére a miniszter azt mondta, összességében a közszféra oltottsága magasabb, mint a társadalomban általában, viszont például a fegyveres testületeknél alacsonyabb. Azt nem árulta el, hogy léteznek-e olyan szakmai érvek, amik alapján csak a tömegközlekedésben tartották indokoltnak a kötelező maszkhasználatot.

Gulyás azt mondta, hogy a közterületi maszkviselés még nem merült fel, a zárt tereken belüliről pedig egyelőre nem döntöttek. A miniszter szerint még nincs szükség arra, hogy kórházi ágyakat kelljen felszabadítani.