Koronavírus-számok Magyarországon 10/19/2022
Elhunytak + 118 Σ 47,798
Kórházban - 103 Σ 1,597
Fertőzöttek + 11,947 Σ 2,132,490
Tesztek 0 Σ 11,394,556
Oltottak 0 Σ 6,418,810
A legújabb trendek

Szerdán többen kaptak koronavírust, mint első oltást

járvány
2021 október 28., 7:21
comments 1

Egy hét alatt csaknem megduplázódott az újonnan azonosított fertőzöttek száma az operatív törzs legfrissebb tájékoztatása alapján. Múlt szerdán 2361 új fertőzöttet azonosítottak, most 4039-et - egy nap alatt ilyen sok fertőzöttet utoljára április 16-án, a járvány harmadik hullámában azonosítottak.

Az újonnan azonosított fertőzöttek nagy számát tovább árnyalja, hogy a pozitív tesztek aránya bőven 14 százalék fölött van, messze afölött az öt százalékos küszöbérték fölött, aminél a WHO szerint még kontroll alatt tartott járványról beszélhetünk. A pozitív tesztek aránya három hete volt utoljára öt százalék alatt, azóta dinamikusan emelkedik, még úgy is, hogy egyre többet tesztelnek: a múlt szerdán még húszezernél kevesebb tesztet végeztek, az elmúlt 24 órában már 27 ezernél is többet.

Nő a kórházi ápolásra és gépi lélegeztetésre szorulók száma is. Jelenleg 1980 embert ápolnak kórházban, közülük 204-en szorulnak lélegeztetésre. A járványban az elmúlt 24 órában 45-en vesztették életüket, ennél többen egy napon belül legutóbb május 22-én vesztették életüket covidban.

A rohamtempóban romló járványadatok egyelőre nem befolyásolják a még oltatlan népesség oltakozási kedvét. Hiába duplázódik hétről hétre az új fertőzöttek száma, az oltási program lényegében stagnál, szerdán például mindössze 3253-an kapták meg a védőoltás első dózisát, vagyis kevesebben, mint ahányan a koronavírust. Az oltott népesség száma így még mindig nem érte el a hatmilliót.

A megyei statisztikák is kivétel nélkül kedvezőtlenül alakultak, már minden megyében meghaladta a százat a százezer lakosra jutó megbetegedések száma az elmúlt két hétben. Az előző járványhullámok idején, amikor még a lakosság nagyobbik része nem volt beoltva, ezt a limitértéket tekintették a tömeges járvány jelének. Magyarországon most tíz megyében és a fővárosban kétszáz fölötti az incidenciaszint, és dinamikusan nő, a növekedés üteme minden megyében meghaladja a 68 százalékot.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt