Szerdán többen kaptak koronavírust, mint első oltást

járvány
2021 október 28., 07:21
comments 1
link Forrás

Egy hét alatt csaknem megduplázódott az újonnan azonosított fertőzöttek száma az operatív törzs legfrissebb tájékoztatása alapján. Múlt szerdán 2361 új fertőzöttet azonosítottak, most 4039-et - egy nap alatt ilyen sok fertőzöttet utoljára április 16-án, a járvány harmadik hullámában azonosítottak.

link Forrás

Az újonnan azonosított fertőzöttek nagy számát tovább árnyalja, hogy a pozitív tesztek aránya bőven 14 százalék fölött van, messze afölött az öt százalékos küszöbérték fölött, aminél a WHO szerint még kontroll alatt tartott járványról beszélhetünk. A pozitív tesztek aránya három hete volt utoljára öt százalék alatt, azóta dinamikusan emelkedik, még úgy is, hogy egyre többet tesztelnek: a múlt szerdán még húszezernél kevesebb tesztet végeztek, az elmúlt 24 órában már 27 ezernél is többet.

link Forrás
link Forrás

Nő a kórházi ápolásra és gépi lélegeztetésre szorulók száma is. Jelenleg 1980 embert ápolnak kórházban, közülük 204-en szorulnak lélegeztetésre. A járványban az elmúlt 24 órában 45-en vesztették életüket, ennél többen egy napon belül legutóbb május 22-én vesztették életüket covidban.

link Forrás
link Forrás

A rohamtempóban romló járványadatok egyelőre nem befolyásolják a még oltatlan népesség oltakozási kedvét. Hiába duplázódik hétről hétre az új fertőzöttek száma, az oltási program lényegében stagnál, szerdán például mindössze 3253-an kapták meg a védőoltás első dózisát, vagyis kevesebben, mint ahányan a koronavírust. Az oltott népesség száma így még mindig nem érte el a hatmilliót.

link Forrás

A megyei statisztikák is kivétel nélkül kedvezőtlenül alakultak, már minden megyében meghaladta a százat a százezer lakosra jutó megbetegedések száma az elmúlt két hétben. Az előző járványhullámok idején, amikor még a lakosság nagyobbik része nem volt beoltva, ezt a limitértéket tekintették a tömeges járvány jelének. Magyarországon most tíz megyében és a fővárosban kétszáz fölötti az incidenciaszint, és dinamikusan nő, a növekedés üteme minden megyében meghaladja a 68 százalékot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.