Lesz elég vécépapír, csak drága lesz

ÉLET
2021 október 28., 04:29
comments 6

Nem lesz hiány vécépapírból, de a termék ára emelkedni fog, írja az MTI az alapján, amit a higiéniai papírtermékeket előállító Vajda-Papír ügyvezető igazgatója, Vajda Attila mondott a hírügynökségnek.

Vajda tájékoztatása szerint a higiéniai termékek alapanyaga, a friss cellulóz - amiből a higiéniai alappapír készül, és ami nem helyettesíthető más alapanyaggal a technológiai és a minőségi előírások miatt - ugyan elérhető a nemzetközi piacon, de az ára az év eleje óta megduplázódott, és középtávon nem is várható árcsökkenés.

Az alapanyagárak és az előállítási költségek jelentős és tartós emelkedésének hatását már a legtöbb iparágban, így a papírgyártásban sem tudják a gyártók sokáig tompítani, elkerülhetetlennek látszik azok legalább részleges áthárítása a vásárlókra, így további áremelkedések várhatók, mondta Vajda. Az alapanyagárak mellett ugyanis az energiaárak és a szállítási költségek is növekedtek, és még a forint gyengülése is növelte a gyártó költségeit.

Vajda szerint cégük amúgy egyedül is képes kielégíteni a hazai igényeket, mivel éves gyártókapacitásuk 140 ezer tonna, miközben a vécépapír, a papír zsebkendő és a háztartási papírtörlő hazai felhasználása úgy 90 ezer tonna. A cég amúgy igen jól teljesített a járvány évében, árbevétele tíz százalékkal 52 milliárdra nőtt, adó- és kamatfizetés, illetve értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA) pedig hatmilliárd forintra, ami több mint kétszerese a 2019-es 2,5 milliárd forintnak. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.