Lesz elég vécépapír, csak drága lesz

október 28., csütörtök 4:29
6

Nem lesz hiány vécépapírból, de a termék ára emelkedni fog, írja az MTI az alapján, amit a higiéniai papírtermékeket előállító Vajda-Papír ügyvezető igazgatója, Vajda Attila mondott a hírügynökségnek.

Vajda tájékoztatása szerint a higiéniai termékek alapanyaga, a friss cellulóz - amiből a higiéniai alappapír készül, és ami nem helyettesíthető más alapanyaggal a technológiai és a minőségi előírások miatt - ugyan elérhető a nemzetközi piacon, de az ára az év eleje óta megduplázódott, és középtávon nem is várható árcsökkenés.

Az alapanyagárak és az előállítási költségek jelentős és tartós emelkedésének hatását már a legtöbb iparágban, így a papírgyártásban sem tudják a gyártók sokáig tompítani, elkerülhetetlennek látszik azok legalább részleges áthárítása a vásárlókra, így további áremelkedések várhatók, mondta Vajda. Az alapanyagárak mellett ugyanis az energiaárak és a szállítási költségek is növekedtek, és még a forint gyengülése is növelte a gyártó költségeit.

Vajda szerint cégük amúgy egyedül is képes kielégíteni a hazai igényeket, mivel éves gyártókapacitásuk 140 ezer tonna, miközben a vécépapír, a papír zsebkendő és a háztartási papírtörlő hazai felhasználása úgy 90 ezer tonna. A cég amúgy igen jól teljesített a járvány évében, árbevétele tíz százalékkal 52 milliárdra nőtt, adó- és kamatfizetés, illetve értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA) pedig hatmilliárd forintra, ami több mint kétszerese a 2019-es 2,5 milliárd forintnak. (Via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt