Magyar csapatban is játszott az NHL-es szexuális zaklatási botrány áldozata

zaklatás
2021 október 28., 18:19
comments 8

Óriási szexuális zaklatásos botrány rázta meg az észak-amerikai profi jégkorongligát, amelybe a Chicago Blackhawks általános igazgatója már belebukott, de várhatóan további elismert szakemberek is lemondásra kényszerülnek – írja az MTI. Az NHL kétmillió dolláros büntetéssel sújtotta a klubot, amelynek általános igazgatója, Stan Bowman azonnal lemondott, amikor nyilvánosságra került, hogy a Blackhawks egyik segédedzője baseballütővel fenyegetve orális szexre kényszerítette a gárda fiatal játékosát 2010 májusában.

A vizsgálati anyagban John Doe álnéven szerepeltetett hokis most nyilvánosság elé állt, így kiderült, hogy az a Kyle Beach volt az áldozat, aki a 2019/20-as idényt a DVTK Jegesmedvék csapatánál töltötte. A jelenleg 31 esztendős játékos idén májusban jelentette fel korábbi klubját, ezután indult nyomozás az ügyben.

Az akkor 20 éves jégkorongozó, akit a 2008-as draft 1/11-es helyén választott ki a Blackhawks, az eset után azonnal jelentette, hogy a videoelemző Brad Aldrich szexuálisan zaklatta őt. A klub vezetői 2010. május 23-án össze is gyűltek az ügyben, de hetekig nem tettek semmit, hogy a csapatot ne zavarja meg a botrány, mivel 49 év után ismét Stanley Kupa-döntőbe jutottak. A Blackhawks június 9-én bajnok lett, majd egy héttel később Aldrich választhatott, hogy önként lemond, vagy vizsgálatot indítanak ellene. Mivel a távozás mellett döntött, nem került sor vizsgálatra.

A klub vezetőinek találkozóján jelen volt Bowman mellett az akkori helyettese, Kevin Cheveldayoff, és az akkori vezetőedző, Joel Quenneville is. Előbbi jelenleg a Winnipeg Jets általános igazgatója, utóbbi a mostani idényt hét győzelemmel kezdő Florida Panthers vezetőedzője. Az NHL történetének második legtöbb győzelmet számláló trénere, aki 2010 után 2013-ban és 2015-ben is bajnoki címre vezette a Blackhawkst, csütörtökön találkozik Gary Bettmannel, az NHL első számú vezetőjével, aki a kanadai együttes sportvezetőjével is tárgyalni készül.

A Chicagónak a kétmillió dolláros bírságból egyet olyan helyi szervezeteknek kell adnia, amelyek mentális tanácsadást biztosítanak a szexuális zaklatások áldozatainak. Stan Bowman egyúttal nemcsak a Blackhawksnál betöltött tisztségéről mondott le, hanem a 2022-es pekingi téli olimpiára készülő amerikai válogatott általános igazgatói posztjáról is. Bowman és Joel Quenneville eleinte tagadták, hogy tudomásuk lett volna az esetről.

Kyle Beach végül soha nem játszott mérkőzést az NHL-ben, a tengerentúlon a második számú ligáig, az AHL-ig jutott, majd 2013-ban átjött Európába. Itt a legtöbb időt az EBEL-ben töltötte, ahol a Hydro Fehérvár AV19 is szerepel, ám 2019/20-ban az akkor szlovák extraligás DVTK Jegesmedvéknél jégkorongozott, és 47 mérkőzésen 15+12 pontig jutott. A csatár jelenleg a német harmadvonalbeli EHC Erfurtban játszik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.