40-50 ezer ember hiányzik Magyarországon a vendéglátásból

2021 október 29., péntek 6:45
4

A felmondott dolgozók többsége teljesen más pályára váltott - mondta a Napi.hu-nak Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

A portál a KSH adataira hivatkozva azt írja, 2019-ben több mint 193 ezren dolgoztak a szálláshely-szolgáltatásban és vendéglátásban, 2020 végére ez a szám 177 ezernél is kevesebb volt. A munkaerőhiány a vendéglátásban az egész világon jellemző, a jelenségért részben a koronavírus-járvány is felelőssé tehető.

A vendéglátósok többsége az első hullám után még nem hagyta el a pályát, de miután rájöttek, hogy az újabb hullámok érkezésével ők veszítik el először a állásukat, stabilabb munkát kerestek.

„Mintegy 40-50 ezer ember hiányzik a vendéglátásból, a kiesett munkaerő nagy része pályaelhagyó” mondta a Napi.hu-nak Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Hozzátette, hogy néhányan visszatértek azok közül, akik a járvány miatt más munkahelyet kerestek, de a többségük - ha kevesebb pénzért is -, inkább a biztosabb munkaköröket választotta. „Olyan helyekre mentek, ahol biztonságban tudják a jövőjüket. Sokan kevesebb pénzért biztosabb megélhetést választottak, egyelőre”.

Korábban mi is írtunk a jelenségről, a járvány miatt a pályát elhagyó vendéglátósok beszéltek arról, miért döntöttek úgy, hogy végleg szakítanak a szakmájukkal.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt