9,5 milliárd dolláros pert nyert az óriás olajcég ellen „Amazónia Csernobilja” ügyében, mégis őt küldik börtönbe

külföld
2021 október 31., 05:29
comments 35

„Elbúcsúzom egy időre a legfontosabb fiatalembertől az életemben. Hamarosan visszajövök.” Ezzel a szöveggel posztolt ki a héten Steven Donziger egy képet arról, hogy megöleli a 14 éves fiát, mielőtt elindult a börtönbe, hogy elkezdje hat hónapos büntetést. Donziger az elmúlt két évet már házi őrizetben töltötte manhattani lakásában.

Steven Donziger emberi jogi és környezetvédelmi ügyvéd, aki az áldozatokat képviselte minden idők egyik legnagyobb olajszennyezési ügyében.

Az ecuadori esőerdőt beszennyező óriásvállalat ellen sikerült pert nyernie, 9,5 milliárd dolláros büntetést szabtak ki a Chevron olajvállalatra 2011-ben.

Ehhez képest a Chevron máig nem fizette ki a büntetést, felelősséget nem vállalt az emberek tízezreit érintő katasztrófáért. Az ítélet után viszont olyan jogi ellentámadásba lendültek, aminek köszönhetően most már Donziger börtönbe küldésénél tartunk.

Amikor megérkezik az olajipar az érintetlen esőerdőkhöz

A Texaco nevű amerikai olajvállalat a hatvanas években kezdte meg a kitermelést Ecuadorban a Lago Agrio olajmezőn. A környéket szinte érintetlen, gazdag élővilágú esőerdők és folyók borították, a természet pedig számos őslakos törzs (Sióna, Kichuwa, Cofán, Secoya, Waorani) megélhetését biztosította.

A következő évtizedekben több száz helyszínen fúrtak olajat ezen a vidéken, bármiféle tekintet nélkül a környezeti hatásokra. Az olajfúrással felszínre kerülő mérgező anyagok béleletlen gödrökbe kerültek, ahonnan szinte akadálytalanul szivárogtak be a talajba, a túlcsorduló mérgező vegyületeket pedig egyszerűen bevezették a folyókba.

link Forrás

Steven Donziger 1993-ban érkezett először ide tudósok és kutatók társaságában, miután arról érkeztek jelentések, hogy az olajkitermelés súlyos következményekkel járt. A helyszínre érve sokkolta a szennyezés mértéke. Mérgező vegyületek a vízben, olajtól ragadó állatok, beszennyezett levegő - „apokaliptikus rémálomnak” írta le azt, amit látott. Mindez olyan emberekkel történt, akiknek semmiféle lehetőségük nem volt védekezni. A gyomor-, máj-, és torokrák, illetve a leukémia is gyakoribb lett a vidéken. Az esetre sokan úgy hivatkoznak: ez volt „Amazónia Csernobilja”.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.