A G-20 vezetők megállapodtak, hogy 2 Celsius-fok alatt tartják az átlaghőmérséklet növekedését

klímaváltozás
2021 október 31., 16:04
comments 16

A G20-csoport vezetői római csúcstalálkozójukon megállapodtak, hogy az ipari forradalom előttihez képest 1,5 Celsius-fokra korlátozzák az általános felmelegedést.

photo_camera A G-20 vezetői Rómában október 31-én Fotó: ANDREAS SOLARO/AFP

Az AFP francia hírügynökség birtokába jutott tervezet szerint a 19 vezető gazdaság és az Európai Unió alkotta csoport megerősíti a párizsi klímaegyezményben lefektetett célkitűzést, miszerint „jóval 2 Celsius-fok alatt tartja az átlaghőmérséklet növekedését, és erőfeszítéseket tesz arra, hogy azt az ipari forradalom előtti szinthez viszonyítva 1,5 Celsius-fokra korlátozza”.

„Az 1,5 Celsius-fokos célkitűzés megőrzése jelentős és hatékony lépéseket és kötelezettségvállalásokat igényel minden ország részéről.”

Az aláíró országok új kötelezettségvállalásait nyilvántartó ENSZ legutóbbi felmérése szerint a világ továbbra is a katasztrofális plusz 2,7 Celsius-fokos felmelegedés felé halad, illetve jobb esetben a plusz 2,2 Celsius-fok felé, ha figyelembe veszik az évszázad közepére vállalt karbonsemlegességi ígéreteket is.

A 2015-ös párizsi klímaegyezményben az üveghatású gázok kibocsátása, illetve elnyelése közötti egyensúlyra vonatkozó célkitűzés az évszázad második felére vonatkozóan szerepel. Az ENSZ nyomására egyre több ország vállalja a karbonsemlegességet, a legtöbbjük 2050-re, néhányan 2060-ra, illetve 2045-re. Az ENSZ Környezetvédelmi Programja szerint a világ üvegházhatásúgáz-kibocsátásának 57 százalékát képviselő 49 ország – az EU összes tagállama és az Egyesült Államok - tett hivatalosan ilyen kötelezettségvállalást. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt