A skót rendőröknek kellett kimenekíteni Greta Thunberget a glasgow-i állomásról néhány dühös ember elől

A napokban sokat fogunk hallani az ENSZ 12 napos glasgow-i klímacsúcsáról, ami a COP26 (az Éghajlat-változási Keretegyezmény 26. ülése) nevet viseli. Sőt, már hallottunk felőle a megelőző napokban is, hisz Joe Biden részben erre a találkozóra érkezett egy hete Európába és még egy dinoszaurusz is felszólalt miatta.

A program amúgy ezekben az órákban indult a megnyitó ceremóniával, ahol mindenféle nagyhatalmú politikus mond beszédet. Felszólalt António Guterres, az ENSZ főtitkára is, aki azt mondta, hogy „a szakadék szélére sodorja az emberiséget a függés a fosszilis üzemanyagoktól”.

„Elég abból, hogy a természetet mellékhelyiségnek használjuk” - húzta alá a főtitkár.

photo_camera Boris Johnson, Joe Biden és Antonio Gutteres a COP26-on. Fotó: CHRISTOPHER FURLONG/AFP

A klímacsúcson természetesen ott van Greta Thunberg is. Bár ezúttal nem hívták meg beszédet tartani, de csatlakozott azokhoz az aktivistákhoz, akik különböző tüntetéseket tartanak a találkozó helyszínein. Az is magától értetődik, hogy vonattal érkezett a svéd aktivista. A glasgow-i állomáson aztán kisebb jelenet kerekedett, amikor befutott a vonata.

A New York Times beszámolója szerint üdvözlő és kritikus kiabálások vegyesen hangzottak el, amikor a tömeg megrohamozta Thunberget és szintén fiatal kísérőit. Végül a rendőröknek kellett kikísérnie a társaságot az állomásról, ahogy az a fenti videón is látszik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt