A skót rendőröknek kellett kimenekíteni Greta Thunberget a glasgow-i állomásról néhány dühös ember elől

klímakatasztrófa
2021 november 01., 15:25

A napokban sokat fogunk hallani az ENSZ 12 napos glasgow-i klímacsúcsáról, ami a COP26 (az Éghajlat-változási Keretegyezmény 26. ülése) nevet viseli. Sőt, már hallottunk felőle a megelőző napokban is, hisz Joe Biden részben erre a találkozóra érkezett egy hete Európába és még egy dinoszaurusz is felszólalt miatta.

A program amúgy ezekben az órákban indult a megnyitó ceremóniával, ahol mindenféle nagyhatalmú politikus mond beszédet. Felszólalt António Guterres, az ENSZ főtitkára is, aki azt mondta, hogy „a szakadék szélére sodorja az emberiséget a függés a fosszilis üzemanyagoktól”.

„Elég abból, hogy a természetet mellékhelyiségnek használjuk” - húzta alá a főtitkár.

Boris Johnson, Joe Biden és Antonio Gutteres a COP26-on.
photo_camera Boris Johnson, Joe Biden és Antonio Gutteres a COP26-on. Fotó: CHRISTOPHER FURLONG/AFP

A klímacsúcson természetesen ott van Greta Thunberg is. Bár ezúttal nem hívták meg beszédet tartani, de csatlakozott azokhoz az aktivistákhoz, akik különböző tüntetéseket tartanak a találkozó helyszínein. Az is magától értetődik, hogy vonattal érkezett a svéd aktivista. A glasgow-i állomáson aztán kisebb jelenet kerekedett, amikor befutott a vonata.

link Forrás

A New York Times beszámolója szerint üdvözlő és kritikus kiabálások vegyesen hangzottak el, amikor a tömeg megrohamozta Thunberget és szintén fiatal kísérőit. Végül a rendőröknek kellett kikísérnie a társaságot az állomásról, ahogy az a fenti videón is látszik.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.