Bige László szerint már azok is megvannak, akik fel akarják vásárolni a cégét

POLITIKA
2021 november 01., 08:06
comments 2

14 milliárd forintos büntetést már megérez egy vállalat, mondta Bige László, a Nitrogénművek tulajdonosa a Partizán Spartacus című műsorában, utalva a Gazdasági Versenyhivatal rekordméretű büntetésére, amit kartellezés gyanújával vetett ki a magyar műtrágyapiac szinte kivétel nélkül Bigéhez köthető szereplőire. A GVH - ami 2020-ban egész évben összesen vetett ki 8,4 milliárd forint bírságot - a műtrágyapiac nyolc szereplőjére vetette ki a rekordösszegű, 14,1 milliárd forintos bírságot, ebből 11 milliárdot a Nitrogénművek cégcsoportjának hat érintett vállalkozására.

link Forrás

A magyar műtrágyapiac szereplői közül két cég úszta meg a büntetést, ezek közül az egyik a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó KITE Zrt. volt.

Bige és Csányi 2008 körül nagyon összevesztek, a magyar üzleti körökben sokan azt is tudni vélték, hogy a Nitrogénművekre felvett hitelekhez kapcsolódó feltételek teljesítésén. Amikor 2018-ban elindultak a rendőrségi nyomozások és hatósági vizsgálatok Bige és a cégei ellen, akkor ő már utalgatott arra, hogy Csányi Sándor intézte el a kormányzatnál a vegzálását. Csányi Sándor többször is visszautasította a feltételezést.

Bige László Gulyás Mártonnal, a Partizán műsorvezetőjével a Spartacus című műsorban beszélgetett.
photo_camera Bige László Gulyás Mártonnal, a Partizán műsorvezetőjével a Spartacus című műsorban beszélgetett.

Bige az utóbbi időben már arról beszélt, hogy politikai támadás áldozata - idén év elején egy nagyobb közvélemény-kutatást finanszírozott az ellenzék számára, ezt büszkén vállalta is, közben a kormánypárti sajtó vörösbárózó kampányt indított ellene.

A Partizánban most arról beszélt, hogy tönkre akarják tenni, és már azok is megvannak, akik fel akarják vásárolni a cégét.

Arról is beszélt a műsorban, hogy már régóta aggódik a magyar demokrácia miatt, és ha Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje kéri, ő támogatni fogja. "A mostani kormány helyett a tarka macskámat is tudnám ajánlani" - mondta Bige a Telex szemléje szerint.

Bige megszólalása azonnali visszhangra talált a kormánypropagandában. A Mandiner című közlönyben aláírás nélkül megjelent cikkben a kormány ellen indított "totális háborúként" értékelték azt, hogy a vállalkozó anyagilag is kész támogatni az ellenzék kampányát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.