A szakszervezetek szerint leállna a MÁV és a Volán, ha kötelező lenne az oltás

járvány
2021 november 02., 16:43
comments 16
photo_camera Fotó: Róka László/MTI/MTVA

A MÁV-dolgozók oltottsága összességében megfelel az országos átlagnak, de sokkal rosszabb a helyzet azoknál, akik tevékenyen részt vesznek a vonatközlekedésben, mondta Meleg János, a Vasutas Szakszervezet elnöke az ATV-nek. Úgy gondolja, hogy ha bevezetnék a kötelező oltást, leállna a vasút.

Hasonlóan látja Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet elnöke is. Szerinte nincs tartalék a rendszerben, és kötelező oltás esetén képtelen lenne működni a Volán. Azt mondta, már most óriási a felháborodás a dolgozók körében. „Én próbálom őket nyugtatni, hogy még ezt senki nem tette kötelezővé, és ha kötelezővé teszik, akkor kell nekünk dönteni, hogy milyen lépéseket teszünk.”

A kormány múlt héten tette lehetővé a munkáltatók számára, hogy előírják a koronavírus elleni oltást a dolgozóiknak. Az állam kötelezővé is tette a közszféra számos területén, de a rendelet nem vonatkozik „az állami tulajdonú részesedéssel működő gazdasági társaságnál, valamint azok többségi befolyásával működő gazdasági társaságoknál” dolgozókra, hacsak nem rendvédelmi vagy honvédelmi területről van szó.

Vagyis a MÁV Zrt.-nél - ami tavaly július óta a Volánbusz Zrt. tulajdonosa is - egyelőre nem írták elő az oltást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.