Egyetlen fertőzött miatt teljesen lezárták a sanghaji Disneylandet és leteszteltek 34 ezer embert

járvány
2021 november 02., 05:29
comments 1

Kínai közösségi oldalakra felkerült beszámolók szerint sokaknak nem sikerült jól a sanghaji Disneylandbe eltervezett halloween-i szórakozása, miután a vidámpark összes járatát leállították, és a 34 ezer benn lévő embert végigtesztelték. A Guardian által idézett beszámolók szerint a látogatók nyugodtan fogadták a dolgot, a legtöbben megnézték tűzijátékot, majd elindultak kifelé, ahol mindenkit teszteltek.

Mint valaki viccelődve megjegyezte, sosem gondolta volna, hogy a leghosszabb sor a Disneyland-ben épp egy orvosi tesztnél lesz majd. A helyszínről aztán 200 busz vitte haza az embereket, ahol kétnapos karantén, majd egy ismételt teszt vár rájuk. Előttük százezer ember járt már a parkban a hétvégén, őket is tesztelni fogják.

photo_camera Fotó: -/AFP

Minderre azért volt szükség, mert egy szombati látogató koronavírus-tesztje később pozitív lett. A helyi sajtóbeszámolók még abban sem értettek egyet teljesen, a sanghaji lakos járt-e egyáltalán a Disneylandben, ugyanakkor a rendkívül szigorú kínai járványügyi szabályok miatt így is szükség volt a park lezárására, ami szerdáig nem is fog újranyitni.

Kínában hétfőn 54 új esetet regisztráltak, ami ugyan világszinten (vagy akár csak magyarországi szinten) rendkívül alacsony, ugyanakkor Kínában zérópolitikát akarnak vinni a járvánnyal szemben. A koronavírus teljes kizárása egyre nehezebb feladatnak tűnik a deltavariáns miatt, aminek eddig 500 esetét regisztrálták, immár 16 tartományból. A kínai vezetés rendre tömeges tesztelésekkel, a tömegközlekedés befagyasztásával és helyi, korlátozott méretű lezárásokkal reagál.

Csianghszi tartományban például az összes közlekedési lámpát pirosra kapcsolták, így állítva le a teljes forgalmat, miután közel két év után felfedezték az első fertőzöttet. Ez azonban már a helyieknek is sok volt, a zúgolódás hatására végül ezt a lépést feloldották.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.