Napokon belül kirakhatják a lovaglást az öttusa versenyszámai közül

sport
2021 november 02., 12:28
comments 23

A Guardian több, egymástól független forrásból is úgy értesült, hogy a Nemzetközi Öttusaszövetség (UIPM) vezető testülete titokban arról szavazott, hogy kikerül a lovaglás a sportágból, és helyére a kerékpár kerülhet. A döntést már csak a szövetség legfelső szintjén kell jóváhagyni, és ez a lap szerint a napokban meg is történhet.

A radikális döntésre azután került sor, hogy az idei nyári olimpián egy német edző megütött egy lovat, ami nem volt hajlandó elindulni. Az esetről készült felvételek világszerte felháborodást váltottak ki, és az UIPM a lap információi szerint azért döntött a sportcsere mellett, mert attól féltek, hogy az öttusa teljesen kikerülhet a 2024-es párizsi olimpia programjából.

photo_camera Fotó: MARIJAN MURAT/dpa Picture-Alliance via AFP

Az UIPM nem kommentálta a lap értesüléseit, de közleményükben azt írták, hogy elkötelezettek a modern öttusa erőteljes szerepének fenntartása érdekében, és emiatt számos stratégiai egyeztetést tartottak. Ezzel kapcsolatban a hét második felében fogják megkeresni a nemzeti szövetségeket, és november 4-én sajtóközleményt is kiadnak majd.

A lapnak nyilatkozott már egy korábbi brit versenyző, Kate Allenby, aki Sydney-ben csapatban bronzérmet nyert. Szerinte a lovaglás kirakása katasztrófa lenne a sportág számára.

A Guardian szerint a döntés tényleg a nyári események miatt történt meg, amikor Tokióban a német Annika Schleu lova, Saint boy nem volt hajlandó elindulni, edzője, Kim Raisner pedig dühében megütötte az állatot. Az edzőt akkor hazaküldték az olimpiáról, a nemzetközi szövetség pedig vizsgálatot ígért. Az UIPM már akkor közleményt adott ki arról, hogy a lovak jólléte és a versenyzők biztonsága lesz a novemberi kongresszus kiemelt témája.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.