Amerikai tiltólistára került a Pegasus kémszoftvert fejlesztő izraeli cég

külföld
2021 november 03., 14:55

A Biden-kormányzat tiltólistára helyezte az izraeli NSO Group nevű céget, ami az utóbbi hónapokban a Pegasus kémszoftver fejlesztőjeként gyakran szerepelt a hírekben. Néhány hónapja egy nemzetközi újságírócsoport (magyar partnerük a Direkt36 volt) leplezte le, hogy világszerte több vezető politikust és újságírókat is megfigyelhettek a szoftver segítségével.

Az amerikai kormány most úgy találta, hogy a kémszoftver fejlesztőjének működése ellentétes az amerikai külpolitika értékeivel és céljaival, emellett fenyegetést is jelenthet az Egyesült Államokra.

A tiltólista a gyakorlatban azt jelenti, hogy az NSO Group a jövőben nem vásárolhat árukat és szolgáltatásokat amerikai cégektől egy meghatározott engedély nélkül, de ezen felül árnyékot vethet a lépés az NSO Group minden nemzetközi együttműködésére, hiszen ezentúl minden kormánynak vagy cégnek meg kell fontolnia, együttműködik-e egy céggel, amit az amerikai kormányzat fenyegetésként kezel és szankciókkal sújt. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.