Amerikai tiltólistára került a Pegasus kémszoftvert fejlesztő izraeli cég

2021 november 3., szerda 14:55
2

A Biden-kormányzat tiltólistára helyezte az izraeli NSO Group nevű céget, ami az utóbbi hónapokban a Pegasus kémszoftver fejlesztőjeként gyakran szerepelt a hírekben. Néhány hónapja egy nemzetközi újságírócsoport (magyar partnerük a Direkt36 volt) leplezte le, hogy világszerte több vezető politikust és újságírókat is megfigyelhettek a szoftver segítségével.

Az amerikai kormány most úgy találta, hogy a kémszoftver fejlesztőjének működése ellentétes az amerikai külpolitika értékeivel és céljaival, emellett fenyegetést is jelenthet az Egyesült Államokra.

A tiltólista a gyakorlatban azt jelenti, hogy az NSO Group a jövőben nem vásárolhat árukat és szolgáltatásokat amerikai cégektől egy meghatározott engedély nélkül, de ezen felül árnyékot vethet a lépés az NSO Group minden nemzetközi együttműködésére, hiszen ezentúl minden kormánynak vagy cégnek meg kell fontolnia, együttműködik-e egy céggel, amit az amerikai kormányzat fenyegetésként kezel és szankciókkal sújt. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt