A kormány az Alkotmánybírósághoz fordult, amiért a Kúria elkaszálta a nemváltós népszavazási kérdésüket

2021 november 4., csütörtök 9:51
2

Az Alkotmánybírósághoz (AB) fordult a kormány, amiért a Kúria alaptörvény-ellenesnek ítélte a homofób népszavazás egyik kérdését még októberben, derül ki az AB honlapjáról.

„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?" - hangzik a vitatott kérdés, ami miatt több kérelem is érkezett a Kúriához, hogy tagadják meg a népszavazási kérdés hitelesítését, aminek a Kúria eleget is tett arra hivatkozva, hogy:

„egy jövőbeni népszavazáson mind az "igen", mind a "nem" szavazatok többsége is olyan alapjogi kollíziót eredményezne, amelyet csak az Alaptörvény módosításával lehetne feloldani, ezért a népszavazási kérdés az Alaptörvény 8. cikk (3) bekezdés a) pontja szerint kizárt tárgykört érint.”

A kormány most azt kéri az AB-től, hogy semmisítsék meg a Kúria korábbi döntését.

A kormány indoklása szerint „a Kúria végzése az Alaptörvény XXVIII. cikk (1) bekezdésében foglalt tisztességes eljáráshoz való jogot sérti, mert a Kúria a népszavazásra javasolt kérdés szövegétől eltérve, annak tartalmát önkényesen kibővítve contra legem jogértelmezést folytatott.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt