A világon Magyarországon a legmagasabb a koronavírus reprodukciós rátája

járvány
2021 november 04., 05:13
comments 4

A legfrissebb, egy héttel ezelőtt közölt adatok szerint világszerte Magyarországon a legmagasabb a koronavírus reprodukciós rátája – hangzott el az RTL Híradójának szerda esti adásában. A ráta azt mutatja meg, hogy egy beteg hány egészséges embert fertőz meg, itthon ez a szám most 1,85.

A második helyen Kolumbia áll 1,76-tal, a harmadik helyen pedig Csehország 1,68-cal. Szlovákia a 11. helyen van 1,41-gyel, Románia pedig, ahonnan betegeket vettünk át, a 88. helyen van 0,96-tal, vagyis a ráta itt már nem éri el az egyet.

Az RTL Klub által megkérdezett virológus szerint más értékekkel számolva „némileg más értékek jönnének ki, de a magas ráta így is komoly problémára utal”. Boldogkői Zsolt szerint most „keleten tombol a járvány, onnan halad felénk. Elért bennünket a járvány és belobbant, úgy tűnik”.

Röst Gergely matematikus, a járványmatematikai modellező és epidemiológiai elemző munkacsoport tagja a napokban egy cikkében azt írta, rövid idő alatt súlyossá válhat a járványhelyzet. Szerinte az oltás fontos, de már nem elég, emiatt szélesebb körű maszkhasználatra „és egyéb kockázatarányos célzott intézkedésekre” van szükség, ha jelentősen enyhíteni szeretnénk a negyedik hullám csúcsát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.