Már Magyarországra szállítják a betegeket a román kórházakból

járvány
2021 október 13., 11:02
comments 3

Már Magyarországra szállítják Romániából a kórházi betegeket, annyira túltelítődött a román egészségügyi ellátórendszer a koronavírusos megbetegedések miatt, tudta meg a hvg.hu.

A hvg.hu úgy tudja, hogy a megállapodás a magyar és a román kormány között született, és a romániai betegeket elsősorban a határmenti magyar kórházakban fogják szállítani. Az nem derült ki, hogy COVID-fertőzött vagy más kórházban ápolt betegekről van szó. Eddig csak eszköz- és gyógyszerellátmány érkezett Magyarországról, de ez sajnos nem volt elegendő, kapacitás-felszabadításra is szükség van.

A koronavírus-járvány kezdete óta nem regisztráltak ennyi fertőzöttet Romániában, mint az elmúlt 24 órában, jelent meg kedden egy hír a Transindexen. Kedden 16 743 új koronavírus fertőzöttet találtak, miközben 442-en meghaltak. A kórházakban 17 141 beteget ápolnak, közülük 1 667-en vannak intenzív osztályon. Az egészségügyi ellátórendszer kapacitása pedig már annyira a végét járja, hogy a szabadságon lévő orvosokat is visszahívták.

Molnár András, Temes megye alprefektusa azt mondta a hvg.hu-nak, hogy jó lenne, ha Magyarországra tudnák szállítani a betegeket.

„Temesvárról nagyjából 2 óra az út Szegedre. Sokkal több esélye lenne az intenzíven kezelt betegeknek, ha nem lenne ennyire telített az osztály. Nem is beszélve arról, hogy sok helyen az elavult elektromos rendszereket jócskán terhelő intenzív ágyak miatt az orvosok félszemmel mindig azt nézik, hogy áll a biztosítéktábla. Van, ahol 60 éve nem cserélték” - mondta az alprefektus.

Temes megye az egyik legfertőzöttebb régió.

„Teltházzal működnek az intenzív osztályok hetek óta. Ha egy beteg kikerül, kis túlzással kettő kerül a helyére. A sürgősségi osztályok szintén óriási terhelés alatt állnak, mert ott kezelik azokat, akik nem férnek be az intenzívre” - mondta Molnár András.

Az egész megyében mindössze 60 darab intenzív ágy van, alacsony nyomású oxigénforrással ellátott, nem intenzív kezelésre szoruló betegek ellátására pedig 600 ágy alkalmas, de ilyen esetszámok mellett ez nagyon kevés.

„Többször előfordult, hogy a mentőautó nem tudta a beteget a sürgősségire vinni a telítettség miatt. Ilyenkor fél-egy órát, de egy esetben másfél órát állt a mentőautó a beteggel” - érezteti a helyzet súlyosságát a megyei alprefektus. A megyében dolgozó kórházi személyzetet szerinte nagyon megviseli az elképesztő nyomás, ami rájuk nehezedik.

Szintén telítettek az ágyak Arad és Bihar megyében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.