A francia katolikus egyház intézményes felelősséget vállalt a szexuális visszaélések miatt

szexuális zaklatás
2021 november 05., 17:45
comments 2

"A katolikus egyház elsőrendű feladata az áldozatokkal szemben, hogy elismerje intézményes felelősségét a szexuális visszaéléseket elkövetők személyes felelőssége mellett" - ezt nyilatkozta Éric de Moulins-Beaufort reimsi érsek, a Francia Katolikus Püspöki Konferencia elnöke Lourdes városában. Mint mondta, az egyház felelősséggel tartozik az áldozatok, a társadalom és Isten felé. Hangsúlyozta, hogy nemcsak egyes elkövetők elszigetelt eseteiről van szó, hanem a történteknek rendszerszintű vetülete volt.

Moulins-Beaufort kiemelte, hogy a felelősségvállalás magában foglalja a kártérítés iránti kötelezettséget is. A francia püspöki konferencia által az egyházon belüli szexuális visszaélések kivizsgálására 2018-ban felállított független bizottság október elején hozta nyilvánosságra a szexuális visszaélésekről szóló 2500 oldalas jelentését, amely a többi között megállapította: a francia katolikus egyházon belül az elmúlt hetven évben 2900 és 3200 között lehetett a pedofil bűnöket elkövetők száma.

Éric de Moulins-Beaufort
photo_camera Éric de Moulins-Beaufort Fotó: LAURENT FERRIERE/Hans Lucas via AFP

Ferenc pápa a jelentés közzététele után fájdalmának adott hangot a francia katolikus egyházban történtek miatt, és egyben megköszönte az áldozatok bátorságát. A katolikus egyházfő hangsúlyozta azt is, hogy a francia egyháznak a "borzalmas valóság" tudatában a megváltás útját kell követnie. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.